Pika ninaga jäänud investorid Swedbanki ees: kus on meie raha? (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy

Swedbanki vahendusel Rumeenia kinnisvarasse investeerinud ja raha kaotanud investorid parkisid täna protesti märgiks auto kirjaga «Hea Göran, kuhu Swedbank Eesti investorite raha kaotas?» Swedbanki Tallinna peakontori ette.

Aktsiooniga tahavad investorid eeskätt püüda Rootsi ekspeaministri ja Swedbanki praeguse nõukogu esimehe Göran Perssoni tähelepanu, kes tuli Eestisse kahepäevasele visiidile, et kohtuda nii peaminister Jüri Ratase kui ka Eesti Panga ja finantsinspektsiooni esindajatega.

Pika habemega Rumeenia afääri võiks lühidalt kokku võttes kirjeldada järgmiselt: enam kui 200 eestlast investeeris 2007. aastal Swedbanki vahendusel 8,5 miljonit eurot Rumeenia kinnisvarasse. Investeering oli korraldatud Peep Aaviksoo firma IPC Romanian Land Portfolio OÜ kaudu, mis hiljem nimetati Nord Hill Land Portfolioks.

Kuigi investoritele lubati kinnisvaralt korralikku tootlust, läks kogu projekt vett vedama ja eestlased jäid sisuliselt rahast ilma. Pahaste investorite hinnangul ei täitnud Swedbank investeerimisvõimalust vahendades hoolsuskohustust ja sellest lähtuvalt peaks investeeringu eest vastutama. 

Swedbank on varem investorite kriitikale vastanud, et nad pole Rumeenia kinnisvaraportfelli juhtinud ning suure hulga investorite esindajana on neil olnud ettevõtte nõukogus üks võrdse hääleõigusega liikmetest, millega nende osalus piirdub.

Swedbanki ja investorite vaidlus luhtaläinud investeeringute üle jätkub kohtus.

Pikemalt saab provokatiivse akti tagamaade kohta lugeda siit lehelt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles