Niinistö ja Trumpi kohtumine vallandas sotsiaalmeedias paraja tormi

Copy
Soome president Sauli Niinistö (vasakul) ja USA president Donald Trump eile Valges majas.
Soome president Sauli Niinistö (vasakul) ja USA president Donald Trump eile Valges majas. Foto: Chris Kleponis / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Soome presidendi Sauli Niinistö eilne kohtumine USA presidendi Donald Trumpiga sai pressikonverentsi kummaliste pöörete ja hämmastava lõpu tõttu sotsiaalmeedias palju tähelepanu.

Eile Valges Majas toimunud Niinistö ja Trumpi pressikonverents lõppes Trumpi sõimuvalinguga meediaesindajate pihta ja pressikonverentsilt väljamarsiga. Trump ärritus uudisteagentuuri Reuters toimetaja Jeff Masoni küsimuse peale ning jättis sellele vastamata.

Masoni küsimus puudutas Trumpi ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi augustikuist telefonikõnet, mille kohta tehtud märkmed Valge Maja eelmisel nädalal avalikustas.

«Mida te Bideni kohta teada tahtsite?» küsis Mason Trumpilt. Selleks hetkeks oli pressikonverents kestnud vaid 37 minutit ning see oli läinud Ukraina-teemaliseks juba palju varem.

«Biden ja ta poeg on külmaverelised kaabakad,» kostis Trump vastuseks. «Tema poeg krabab miljoneid dollareid ega saa millestki mitte midagi aru. Sina tead seda ja mina tean seda.»

«Küsimus oli, sir, et mida te tahtsite, et Zelenskõi teeks seoses asepresident Bideni ja tema poja Hunteriga,» sõnas Mason.

«Olen vastanud kõigele - see on pelk väljamõeldis ning kes mõtleb seda välja? Sinusugused inimesed ja libauudiseid loov meedia,» vastas Trump ning nõudis, et Mason esitaks küsimuse ka Niinistöle.

Lõpuks esitaski Mason Niinistöle küsimuse USA demokraatia ning WTO hiljutise otsuse kohta, mis puudutab USA uusi tollitariife Euroopa kaubale. Niinistö vastuse järel rääkis ka Trump lühidalt WTO otsusest ning lõpetas järsult ja üllatuslikult pressikonverentsi.

«Meie riik on võimas ning oleks veel võimsam ilma kõigi maailma CNN-ideta, mis on korrumpeerinud. Tänan teid väga!» teatas Trump ning asutas minekule.

Sotsiaalmeedias hakkasid aga levima pildid Soome presidendi näoilmest. Majandusväljaande Wall Street Journal toimetaja Rebecca Ballhaus tviitis suure plaani Trumpi kõrval olevast Niinistöst. «Soome president ajal, kui Trump kritiseerib San Francisco, Los Angelese ja Kalifornia kuberneri,» kirjutas Ballhaus.

Ballhaus viitas tviidis üle kümne minuti pikkusele Trumpi monoloogile, kus ta kritiseeris teda puudutavat uurimist, demokraate, piirimüüri ja Barack Obamat.

Twitteris käima läinud vestluses osales ka Kalifornia kuberner Gavin Newsom, kes palus vabandust selle eest, et Niinistö pidi kuulama Trumpi käratsemist. 

«Ma vaatasin su pressikonverentsi – ja tundsin kaasa Soome presidendile, kes pidi selle ära kannatama,» tviitis Newsom.

«Me oleme kõik Sauli Niinistö,» lõpetas kuberner oma tviidi.

Mitmed Twitteris kommenteerijad tundsid kaasa Niinistöle, kes pidi kuulama pikka monoloogi Ühendriikide sisepoliitikast. «Andke andeks, Soome. Tere tulemast meie õudusunenäkku,» kirjutas üks kommenteerija.

«Soome president peegeldab meie kõigi tundeid,» kirjutas teine.

MTV uudistereporter Mari Karppinen küsis Niinistölt – pidades silmas Trumpi ja Zelenskõi telefonikõnet –, milliseid teeneid on Trump Niinistölt palunud. Toimetaja Brian Tyler Cohen jagas Karppineni küsimust ja videot Trumpi reaktsiooniga Twitteris, kus seda on vaadatud üle 400 000 korra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles