Soome asenduskodus paljastusid kohutavad tingimused

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Heikki Saukkomaa / AFP / Scanpix

Soome regionaalse järelevalveagentuuri Aluehallintovirasto (Avi) Lõuna-Soome osakond otsustas sulgeda Iiti omavalitsuses asenduskoduteenust pakkuva Loikala mõisa. Avi leidis selle tegevuses tõsiseid puudusi.

Avi teatel on mõisa kasvatusmeetodid sobimatud, kasutatud on piiravaid meetmeid, mis on lastekaitseseadusega vastuolus. Mõisas napib ka personali ning töötajad on ebapiisavalt koolitatud.

«Nii õigusombudsman kui ka Aluehallintovirasto on teinud asutusele ka varem ettekirjutusi,» rääkis Eija Hynnien-Joensivu Aluehallintovirasto Lõuna-Soome osakonnast. «Paraku ei ole muudatusi ellu viidud ning olukord on jäänud endiseks. Üllatuskontroll näitas, et teenusepakkuja ei saa niimoodi enam tegevust jätkata.»

Aluehallintovirasto tegi mõisasse üllatuskontrolli juunis.

«Meil ei olnud enam võimalik leebemat otsust vastu võtta. Hoiatus ei oleks antud olukorras olnud piisav, kuna puudusi oli liiga palju,» ütles Hynninen-Joensivu mõisa kohta.

Nüüd soovib Avi alates novembrist mõisa tegevuse lõpetada. Praegu elab seal kolm last, kellele leitakse järgmiseks nädalaks uus asenduskodu.

Mõisa juhataja Heidi Rauha ei taha otsust kommenteerida. «Olen šokeeritud, kuna pean sellist asja õigusriigis kummaliseks ning olukorda eriliseks. Kui ametivõimud võtavad vastu selliseid otsuseid, siis peab nende järgi käituma,» sõnas Rauha. Ta ei oska veel õelda, kas ta kaebab otsuse edasi.

Avi sai õigusombudsmanilt selle aasta mais palve kontrollida asenduskoduteenust pakkuva Loikala mõisa tegevust. Õigusombudsmani büroo kontrollis mõisa eelmisel aastal. Selle kontrolli käigus selgus, et mõisas sunniti noori end alasti võtma, neid oli teistest inimestest eraldatud ning nad pidid sööma vaikuses. Lisaks sellele ei saanud lapsed vabalt ringi liikuda ning pidid toast välja pääsemiseks küsima luba uksele koputamisega. Asutuses viibivad noored olid selle kontrollkülastuse ajal 14-17-aastased.

Kagu-Soome politsei algatas ka Loikala mõisa tegevuse uurimise. Mõisa juhtkonda kahtlustatakse esialgse uurimise põhjal vabaduse võtmises, sunni kasutamises ja vägivallas. Süüdistusi võib uurimise edenedes veelgi lisanduda. Politseil on kaks peamist kahtlusalust, kellest üks on mõisa juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles