Töö Soomes, kodu ja pere sadade kilomeetrite kaugusel Lõuna-Eestis

Kristina Traks
Copy
Jaanika Look nimetab oma Soomes töötavat kaasat superisaks – tihti küll perest eemal, kuid kui koju tuleb, siis tõesti tegeleb kaksikutest poegadega.
Jaanika Look nimetab oma Soomes töötavat kaasat superisaks – tihti küll perest eemal, kuid kui koju tuleb, siis tõesti tegeleb kaksikutest poegadega. Foto: Kristina Traks

Umbes 15 000 Eesti pere elu kulgeb taktis mees välismaal tööl, naine perekonnapeana kodus. Kaks Lõuna-Eesti naist räägivad, kuidas nad sellise süsteemiga majandades hakkama saavad.

Põlvas õpetajana töötav Jaanika Look on oma kaasa just Soome poole teele saatnud. Ees ootab kaks-kolm nädalat, kui Jaanika on kodus A ja O. Ta peab iseseisvalt saama hakkama nii üheksa-aastaste kaksikute Silveri ja Oliveri igapäevarõõmude ja -muredega, ootamatult lekkima hakkava kraani või näiteks jupsiva autoga. Tema mees töötab Soomes ehitajana ning on niimoodi kahe riigi vahet pendeldanud juba üheksa aastat.

«Jah, sisuliselt olen ma üksi kaksikuid kasvatanud. Alates sellest, kui nad said kahekuuseks, on mees töötanud välismaal. Tõsi, alati kui ta kodus on käimas, pühendub ta täielikult perele,» ütleb pereema. «Kui lapsed olid väiksed, siis jooksis küll mõnikord juhe täiesti kokku. Ainuüksi nendega kolmandalt korruselt üles-alla käimine oli juba suur ettevõtmine, lisaks oli mul veel eakas taksikoer, keda tuli samuti välja viia. Kui lapsed olid väikesed, jupsis minu tervis sageli. Ju see oli stressist ja suurest koormusest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles