Ime(noor)mees Niklas Kaul: ma ei ole maailma parim kümnevõistleja

Toimetas Andres Vaher
Copy
Niklas Kaul MMil kuld- ja Maicel Uibo tema kannul hõbemedali poole jooksmas.
Niklas Kaul MMil kuld- ja Maicel Uibo tema kannul hõbemedali poole jooksmas. Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Kõigi aegade noorim kümnevõistluse MMi medalimees – pealegi veel kohe kullavõitja! –, 21-aastane sakslane Niklas Kaul pidas edu saladuseks stabiilsust ja enne võistlust rahu säilitamist.

Otsustavaks saanud hiilgava odaviske (79.05) kohta lausus Kaul veidi pärast võistluse lõppu pressikonverentsil: «Tundsin soojenduskatsetel, et võin visata kaugele, aga ei uskunud iial, et nii kaugele.»

Ning samuti vapustava 1500 meetri (4.15,70) kommentaariks: «Tõeliselt kiire jooks, jah. Teadsin, et see on mu ainuke võimalus võita siin kuldmedal. Kõik töötas ja olen üliõnnelik!»

Tervet etteastet ja isiklikku rekordit 8691 punkti lahti mõtestades tõdes Kaul, et ei tulnud Dohasse kullamõtetega. Seda enam pärast avapäeva, kui ta oli parimatest pidevalt 300–400 punkti kauguses.

«Ma ei mõelnud ega uskunud iial, et tulen maailmameistriks. Tugevaid ja andekaid sportlasi, kes on suutelised koguma üle 8600 punkti, on niivõrd palju,» rääkis Saksamaa supertalent. «Nüüd, kui istun siin, tunnen end tõeliselt hästi! Aga ma ei arva, et olen maailma parim kümnevõistleja. Võib-olla olen kõige stabiilsem – see on äärmiselt tähtis, eriti sellise ajakavaga võistlusel nagu siin. See oli teiste jõuproovidega võrreldes täiesti eriline.»

Kaul nimetas iidoliks endise maailmarekordimehe Ashton Eatoni. «Ta ütles mulle, et jääksin enne tiitlivõistlusi treeningutel alati rahulikuks. Veetsime mõne päeva koos ja õppisin selle aja jooksul temalt palju. Ta on jaganud mulle näpunäiteid, kuidas püsida enne tähtsaid etteasteid lõdvestunud olekus ja vältida stressi,» kirjeldas uus kümnevõistlusekuningas koostööd eelkäijaga.

Dohas kohtus Kaul teisegi endise ameeriklasest maailmarekordimehe Dan O'Brieniga. «Nägime soojendusalal enne tõkkejooksu. Veendusin, kui heas vormis ta endiselt püsib.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles