Kohus: Tallinna Sadam peab maksma Allan Kiilile ligi 25 000 eurot (15)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Allan Kiil ja Aivar Pilv Harju maakohtus Tallinna Sadama kohtuprotsessil.
Allan Kiil ja Aivar Pilv Harju maakohtus Tallinna Sadama kohtuprotsessil. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna ringkonnakohus jättis rahuldamata ASi Tallinna Sadam apellatsioonkaebuse Harju maakohtu 2017. aasta jaanuaris tehtud otsusele, millega riigifirma eksjuhile Allan Kiilile mõisteti välja ligi 25 000 eurot seoses teenistuslepingu lõpetamisel tekkinud vaidlusega.

Menetluskulud jäid kõikides kohtuastmetes Tallinna Sadama kanda: Kiili kasuks mõistis kohus 13 610 eurot apellatsiooniastme ja kassatsiooniastme menetluskulude hüvitamiseks, ütles kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Otsus pole jõustunud ja kassatsiooni võib riigikohtule esitada 30 päeva jooksul.

Ringkonnakohus arutas Allan Kiili hüvitisvaidlust kolmandat korda, kaks korda on vaidlust menetlenud ka riigikohus.

Suures ulatuses altkäemaksu võtmises süüdistatava Allan Kiil oli alates 2004. aasta 1. märtsist AS-i Tallinna Sadam juhatuse liige ning nende vahel oli sõlmitud juhatuse liikme teenistusleping.

Selle alusel oli Kiili hinnangul Tallinna Sadam kohustatud talle tasuma hüvitist, kuna ta oli esitanud avalduse lepingu lõpetamiseks.

Kuna Tallinna Sadam talle hüvitist ei tasunud, siis taotles ta kohtult põhivõla ja hagi esitamise ajaks sissenõutavaks muutunud viivise tasumist.

2017. aasta 16. jaanuaril rahuldas Harju maakohus Kiili hagi ja mõistis Tallinna Sadamalt välja põhivõlana 24 779,76 ning hagi esitamise ajaks sissenõutavaks muutunud viivise.

Ringkonnakohus jättis selle otsuse 2017. aasta 9. juunil muutmata, kuid mullu 7. märtsil tühistas riigikohus selle otsuse ja saatis asja uueks läbivaatamiseks ringkonnakohtule.

Ligi kolm aastat kestnud kriminaaluurimise käigus kogutud tõenditele tuginedes süüdistab riigiprokuratuur Tallinna Sadama eksjuhte Allan Kiili ja Ain Kaljuranda 2005.-2015. aastani suures ulatuses altkäemaksu võtmises ning rahapesus.

Süüdistus altkäemaksu võtmises on esitatud ka Tallinna Sadama hooldusosakonna endisele juhatajale Martin Paidele, lisaks süüdistatakse seitset füüsilist ja kaht juriidilist isikut altkäemaksu andmises ja sellele kaasaaitamises.

Süüdistuse järgi nõustusid Kiil ja Kaljurand võtma altkäemaksu mitmelt ettevõtetelt selle eest, et nende lepingulised suhted AS-iga Tallinna Sadam sujuksid võimalikult soodsalt.

Kümne aasta jooksul nõustusid Kiil ja Kaljurand nii ühiselt kui ka eraldi tegutsedes võtma altkäemaksu peaaegu nelja miljoni euro ulatuses, märkis süüdistus.

Süüdistuse kohasel moodustas altkäemaksust suurima osa, ligikaudu kolm miljonit eurot, Kiilile Türgi ja Poola laevatehaste esindajate poolt lubatud altkäemaks selle eest, et nad saaksid AS-i Tallinna Sadam tütarettevõtte TS Laevadega sõlmida praamide müügilepingud.

Süüdistuse järgi oli Martin Paide nõus võtma altkäemaksu üle 40 000 euro, Ain Kaljurand ligi 400 000 eurot ning Allan Kiil üle kolme ja poole miljoni euro.

Paide ning Kaljurannani jõudis altkäemaks kogu neile lubatud ulatuses, Kiilini jõudis lubatud altkäemaksust ligi kaks miljonit eurot ning ülejäänu jäi tema poolt kätte saamata, kuna ta peeti kuriteos kahtlustatavana kinni.

Kiil ja Kaljurand vahistati 2015. aasta 26. augustil, kui prokuratuur oli esitanud mõlemale kahtlustuse suures ulatuses altkäemaksu võtmises. Mõlemad mehed vabastati vahi alt 2016. aasta alguses.

Kriminaalasja uuris kaitsepolitsei ja uurimist juhtis riigiprokuratuur.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles