5. oktoober 1944, Väike väin. “Maabusin paarsada meetrit oma põlevast kodust” (1)

Andres Sepp
Copy
LAHINGUD SAAREMAA PÄRAST: Ilmar Pauli koostatud skeem, kus peal punaste vägede liikumised dessandil ja järgnevates lahingutes maismaal.
LAHINGUD SAAREMAA PÄRAST: Ilmar Pauli koostatud skeem, kus peal punaste vägede liikumised dessandil ja järgnevates lahingutes maismaal. Foto: Rahvusarhiiv

Snaiper Aleksander Sepp lebab 5. oktoobri varahommikul Muhumaa kivisel rannal. Kaaslaste meelest haavatuna, kui mitte surnuna: Saaremaalt tulistatud Saksa miin on lähedal lõhkenud ning tapnud kaks punaväelast.

25 AASTAT HILJEM: 1969 pandi Ula külla dessandis hukkunud sõjameestele mälestuskivi. Kohal oli ka Kõrkvere mees Aleksander Sepp.
25 AASTAT HILJEM: 1969 pandi Ula külla dessandis hukkunud sõjameestele mälestuskivi. Kohal oli ka Kõrkvere mees Aleksander Sepp. Foto: Repro/Kommunismiehitaja

"Ühe mehe veri ja sinelitükid olid minu seljal," meenutab Aleksander veerand sajandit hiljem, mil Saaremaa dessandi aastapäeval avatakse Ula-Talilas Tornimäe–Kõrkvere tee ääres mälestuskivi neljakümne hukkunu nimega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles