Spionaažis süüdistatuna Iraanis kinni peetud Austraalia paar vabanes

Copy
Austraalia välisminister Marise Payne 4. oktoobril.
Austraalia välisminister Marise Payne 4. oktoobril. Foto: SAEED KHAN/AFP/Scanpix

Spionaažis süüdistatuna Iraanis kinni peetud austraallased Jolie King ja Mark Firkin on vabaks lastud ja tagasi kodumaal, teatas Austraalia välisminister Marise Payne laupäeval.

King ja Firkin pidasid kaks aastast sotsiaalmeedias blogi reisist Austraaliast Suurbritanniasse, kuid vaikisid kolme kuu eest ootamatult pärast sissekandeid Kõrgõzstanist ja Pakistanist.

Austraalia valitsus teatas 11. septembril nende kinnipidamisest Iraanis. Austraallased olevat süüdistuse kohaselt teinud sõjaväerajatistest ja keelatud aladest droonipilte.

Payne teatas laupäeval, et King ja Firkin jõudsid kodumaale tagasi pärast «väga tundlikke läbirääkimisi» Teheraniga.

«Meil on äärmiselt hea meel ja me tunneme kergendust, et oleme turvaliselt tagasi Austraalias armsate inimeste juures,» ütles paar avalduses.

Nad palusid oma privaatsust austada ja rõhutasid, et ulatuslik meediakajastus ei pruugi tulla kasuks läbirääkimistele kolmanda Iraanis kinni peetud austraallase vabastamiseks.

Kolmas austraallane on Melbourne'i ülikooli lektor Kylie Moore-Gilbert, kelle erialaks on Lähis-Ida poliitika keskmega Pärsia lahe piirkonnal. Ta peeti kinni mõni kuu enne Kingi ja Firkinit, kuid tema juhtum jõudis avalikkuseni samuti septembris.

Payne ütles, et läbirääkimised «teise riigi heaks spioneerimises» süüdistatava Moore-Gilberti vabastamiseks käivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles