Ajujaht põtradele saab hoo sisse

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Tänavu on Viljandimaal soovituslik küttida 520 põtra.
Tänavu on Viljandimaal soovituslik küttida 520 põtra. Foto: Marko Saarm

Oktoobri esimesel päeval alanud ajujaht põtradele saab hoo sisse just täna ja homme, kui kütid selleks esimest nädalavahetust ära kasutavad.

Viljandi jahimeeste liidu juhatuse esimees Priit Vahtramäe ütles, et käesolevaks aastaks on Viljandimaal soovituslik küttida 520 põtra. Niisuguse ettepaneku tegid keskkonnaagentuuri suurkiskjate osakonna spetsialistid.

Nagu Vahtramäe selgitas, pole see kindel piirmäär ja sellest võib ka üle minna, sest põtrade arvukust on vaja vähendada. Siiski hindas ta, et ilmselt järgivad jahimehed tänavu soovitust üsna täpselt.

Vahtramäe nentis, et eelmisel aastal oli soovituseks 540 põtra, kütiti aga 574. Tunamullu pakuti eesmärgiks 558, lasti aga 590 põtra.

Jahikalendri järgi kestab põdrajahihooaeg 15. septembrist 15. detsembrini, ajujaht ja koertega jaht on lubatud 1. oktoobrist. Lisaklausel ütleb, et 15.–30. septembrini võib lasta vaid põdrapulli.

Ajujahil on osa jahimehi küti ja osa ajajate rollis. Ühtlasi tähendab see Vahtramäe sõnul, et põgenedes lähevad põdrad rohkem liikvele ning võivad sagedamini joosta üle maanteede.

«Sõidukijuhtidel tasub olla ettevaatlik, eriti neis kohtades, kus on väljas ajujahist teatavad sildid ning näha on liikumas jahimehi,» lausus ta.

Vahtramäe lisas, et Viljandimaal tegutseb 27 jahiühendust ning üks jahipiirkond hõlmab keskmiselt 10 000 hektarit, kuhu läheb ajujahile tavaliselt 20–30 kütti.

Jahikalender on nähtav siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles