Suur galerii: Tartu linnamaraton lõppes üllatusvõiduga

Copy

Kui eelmisel kolmel aastal on Tartu linnamaratonil võidutsenud Raivo Alla, siis täna rabas põhidistantsil esikoha Rauno Laumets, kellele see ühtlasi oli esimene maraton. 

Täna hommikul kell 9.30 anti Vabaduse puiesteel kaheksandat korda start Tartu linnamaratonile. Põhistarti ehk 42-kilomeetrisele distantsile oli kogunenud sel aastal ligi 600 osalejat, kelle hulgas esines nii prantsuse sõjaväelasi, emasid-isasid, vapraid seenioreid kui ka eelmiste aastate tippjooksjaid. Teiste hulgas tegi esimest korda oma maratonidebüüdi muusik Jalmar Vabarna. Kell 11 läksid rajale poolmaratonil osalejad ja kell 14 viimase, 10-kilomeetri distantsi osavõtjad.

Esikolmik selge juba kümnendal kilomeetril

Päikesepaistelisel laupäeva hommikul oli ilm loodetust veidi jahedam, kuid jooksjaid see ei heidutanud. Esikolmik kujunes välja juba kümnendaks kilomeetriks, kui järgmistega jäi vahe sisse kolmel kõige kiiremal: sündmuse kolmekordsel võitjal Raivo Allal, esimese maratonidebüüdi teinud Rauno Laumetsal ja tänavuse Tartu maastikumaratoni võidumehel Rauno Jallail.

Esimesed 15 kilomeetrit olid nende vahel veel tasavägised, seejärel jäi vaikselt maha Rauno Jallai. Pärast 30. kilomeetrit aga vangutas eelmise aasta võitja Alla pead ja oli selge, et täna võib olla Rauno Laumetsa päev. Tõepoolest, märgatava edumaaga jõudis Laumets esimesena finišisse ning tema aeg oli 2:28.36. «Ütleme nii, et kui teha enda tempot ja keskenduda oma jooksule, siis ei lähe raskeks. Ma ei mõelnud üldse mingile kohale, esimese maratoni kohta on see ikka väga hea aeg. Täna sobis kõik hästi, tempo oli väga ühtlane ja ma ei vaadanud tagasi,» ütles 8. Tartu linnamaratoni võitja Laumets. 

Sain sportlikus mõttes õppetunni, et kahte maratoni ühe kuu vahega ei jookse.

Üllatusi finišijoonel

Kui suure osa distantsist püsis Rauno Laumetsa järel teisel kohal Raivo Alla, siis finišisse jõudis esinumbri järel hoopis Rauno Jallai (+2:04). «Paneks veel ühe otsa! Enesetunne on väga hea. Raivo Alla kustus jah lõpu poole, võtsin ennast kokku ja läksin mööda. Küll aga sikutas Rauno Laumets ees nii kõvasti, et ma ei hakanud sellega kaasa minema ning proovisin targalt lõpuni joosta,» rääkis Jallai. 

Oma neljandat võitu lootma läinud Raivo Alla pidi sel korral leppima kolmanda kohaga (+3.25). Peamiseks põhjuseks peab ta vähest taastumist eelmisest maratonist. «Sain sportlikus mõttes õppetunni, et kahte maratoni ühe kuu vahega ei jookse. Kui Tallinnas sai hõbemedal võetud 2.27 ajaga, siis tänaseks ei olnud jalad piisavalt taastunud. Nägin seda esimest signaali juba teisipäeval, aga lootsin, et äkki läheb paremaks. Tasub valmistuda konkreetseks võistluseks,» rääkis Alla. Ometi ütles ta, et nautis päikeselist ilma ja jõudis finišisse hea tujuga. Naiste konkurentsis võitis 42 km distantsi Kadiliis Kuiv (2.58.46), kellele järgnesid Eve Talts (+3.19) ja Lilian Raspel (+8.53).

Poolmaratonil niivõrd suuri üllatusi ei olnud. Sarnaselt eelmisele aastale haaras esikoha Raido Mitt (1.09.14), kes küll ei saavutanud oma soovitud aega 1.07.00, aga oli jooksuga siiski rahul. «Tegelikult pool maad olin täitsa tempos, aga rada on ikka niivõrd raske. Ilm oli mõnus, tuju hea, aga tõuse ja kurve oli teises pooles nii palju, et sinna see aeg läks,» rääkis poolmaratoni esikoht Raido Mitt. Teisena lõpetas Dmitri Aristov (+2.14) ning kolmandana Ülari Kais (+4.25). 21 km distantsi naiste esikolmiku moodustasid Liis-Grete Arro (1.22.17), Marion Tibar (+1.56) ja Maris Terno (+4.00).

Kõige rohkem osavõtjaid läks rajale 10 kilomeetri distantsil, lisaks jooksjatele panid end proovile kepikõndijad. Selle distantsi kõige kiirem oli meestest Kenny Kivikas (31.56) ning naistest Kaisa Kukk (36.53).

Raja kõrval rohkelt kaasaelajaid

Tartu linnamaratonile oli terve raja erinevatesse punktidesse tulnud kaasa elama palju inimesi. Mõni toetas oma jooksusõpra hea sõnaga, teine sõitis terve aja rattaga kõrval kaasa. 

30. kilomeetri punktis ootasid raja kõrval pea kõige energilisemad toetajad, Raivo Alla võõrustajad, kes sportlasele juba mitu aastat maratoni jaoks öömaja on pakkunud. «Eile õhtul oli tal vaja süsivesikuid, tegime selleks punase riisi risotot Gorgonzola juustu ja pirnidega. Ja täna hommikul said valmis porgandi-õuna-šokolaadi odrahelvestega küpsised. Ta ärkas vara ja arvestas täpselt ajaga, mida ja millal süüa,» rääkisid Maarja Aigro ja Taavi Toomere. Nende hüüded raja kõrvalt olid valjud ja rõõmsad viimase hetkeni.

Raja ääres toidupunktides ootasid jooksjaid vabatahtlikud, kelle käest võis endale ampsuks võtta banaani, apelsini, hapukurki ja soola või isegi rosinaid. Need, kes olid tulnud jooksma tippaega, haarasid ainult vett või spordijooki, söömiseks polnud mahti. Seevastu need, kes rahulikumalt kulgesid, olid õnnelikud, et said energiavarusid taastada. 

Linnamaraton ületas rekordi

8. Tartu linnamaraton ületas sel aastal põhidistantsidel rekordi. Kokku registreeris ennast osalema 4036 inimest, neist 621 maratonidistantsile, 1999 poolmaratonile ja 1416 10 kilomeetri distantsile. Kui juurde liita veel reedese Friday Night Runi 1490 ja laupäevaste lasteürituste 3205 osalejat, võttis linnamaratoni üritustest osa 8731 inimest. 

Tartu linnamaratoniga tõmmati joon alla kuuest osavõistlusest koosnevale Tartu Maratoni Kuubik 2019 hooajale. Meestest triumfeeris kolmandat hooaega järjest Sander Linnus. Naistest oli parim Reeda Tuula-Fjodorov, kes võitis sarja ka 2015. ja 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles