Paavst koondab piiskopid Amazonase põlisrahvaste kaitsele (3)

Copy
Paavst Franciscus pärast Amazonase sinodi missat Vatikanis Püha Peetruse kirikus 6. oktoobril 2019.
Paavst Franciscus pärast Amazonase sinodi missat Vatikanis Püha Peetruse kirikus 6. oktoobril 2019. Foto: AP/Scanpix

Paavst Franciscus on kutsunud pühapäevaks kokku katoliku kiriku piiskopid, et astuda ühiselt välja Amazonase põlisrahvaste ja nende ohtu sattunud eluviisi kaitseks.

Viimasel ajal on Amazonase vihmametsad hoogustunud raie ja ulatuslike põlengute tõttu kogu maailma tähelepanu all.

Üheksa Amazonase piirkonna riigi vaimulikud kogunevad Vatikani sinodile, mille eel avaldatud töödokumendis taunitakse põliselanikele osaks saavat sotsiaalset ebaõiglust ja kuritegevust ning pakutakse välja kiriku tegevuskava.

Kolmenädalase sinodi ettevalmistuseks viidi Amazonase piirkonnas läbi 260 üritust ligikaudu 80 000 inimese osavõtul, et kohalike elanike hääl jõuaks dokumenti.

Teiste sinodil osalejate hulgas on vaatlejana õde Laura Vincuña, misjonär, kes püüab kaitsta Brasiilia Amazonases elavate karipunade territooriumi.

«Aidake meil kaitsta oma kodumaad, teist kodu meil ei ole,» ütles ta laupäeval. «Maa, vesi, mets - nende kolme elemendita ei saa keegi hakkama.»

Inimtekkelist kliimamuutust eitav Brasiilia president Jair Bolsonaro ütles hiljuti ÜRO Peaassambleel, et maailma meedia esitab Amazonase kohta valesid ja vihmametsades elavate põlisrahvaste juhid on välisriikide tööriistad.

Amazonas pole inimkonna pärand, vaid Brasiilia suveräänne territoorium, kuulutas vihmametsas lõõmavate põlengute pärast kriitikatule alla sattunud Brasiilia president. 

«On vale öelda, et Amazonas on terve inimkonna pärand. Samuti on teadlaste kinnitusel väär arvamus, et meie Amazonase metsad on maailma kopsud,» sõnas ta.

Maailma esimene ladinaameeriklasest paavst Franciscus külastas eelmisel aastal Peruu kaguosas Amazonase selvas asuvat Puerto Maldonado linna ning kohtus seal tuhandete Peruu, Brasiilia ja Boliivia põliselanikega.

See kohtumine oli esimene samm sel pühapäeval Vatikanis algava sinodi suunas.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles