Trumpi Ukraina-survestamise asjus ilmnes teine vilepuhuja (1)

Copy
USA president Donald Trump, keda ähvardab tagandamine.
USA president Donald Trump, keda ähvardab tagandamine. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / Scanpix

Teine vilepuhuja vestles Ühendriikide luurekogukonna sisese järelevalveameti juhiga ning tal on infot, mis toetab Ukraina survestamise tõttu USA presidendi vastu kaebuse esitanud esimese vilepuhuja väiteid, ütles mõlemat luureametnikku esindav advokaat.

Mark Zaid ütles uudisteagentuurile Associated Press pühapäeval tekstsõnumis, et teine vilepuhuja, kes samuti töötab luure vallas, pole peainspektorile kaebust esitanud. Samas on tal «esmaallika teadmisi, mis toetasid» esimese vilepuhuja väiteid.

ABC News ütles, et Zaidi sõnul on teine vilepuhuja luureametnik, kellel on esmaallika teadmised «mõnedest» väidetest, mis algses kaebuses välja toodi.

Esimene vilepuhuja esitas luurekogukonna peainspektorile ametliku kaebuse 12. augustil. Dokument läitis kongressis tagandamisuurimise, mida juhivad esindajatekoja demokraadid.

Kaebuses väidab ametnik, et president Donald Trump kuritarvitas oma ametikohta isikliku sisepoliitilise kasu eesmärgil ning kutsus sellega välisriiki sekkuma USA 2020. aasta presidendivalimistesse.

Väidetavalt survestas Trump Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid uurima oma demokraadist rivaali Joe Bidenit ja tema poega. Oma tahtmise saamiseks hoidis ta väidetavalt kinni Ukrainale mõeldud sadade miljonite dollarite jagu sõjalist abi.

Algset vilepuhujat samuti esindav advokaat Andrew Bakaj kinnitas pühapäeval, et tema büroo esindab mitut asjaga seotud vilepuhujat.

«Saan kinnitada, et minu firma ja meeskond esindab mitut vilepuhujat seoses 12. augusti paljastust luurekogukonna peainspektorile. Rohkem ma seda praegu ei kommenteeri,» ütles Bakaj Twitteris.

Esimese vilepuhuja info põhines teistelt allikatelt saadud teabel ning Trumpi toetajad on sellest kinni hakanud. Kuid olukord võib muutuda, kui uus vilepuhuja oli kaebuses kajastatud tegemiste otsene tunnistaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles