Galerii: Kosovo parlamendivalimised võitis opositsioon

BNS
Copy

Kosovo parlamendivalimised võitis opositsioon, avalikustas valimiskomisjon pühapäeva õhtul esialgsed valimistulemused, mis näitavad riigi poliitikas seni domineerinud erakonna lüüasaamist.  

Kui loetud oli ligi 75 protsenti häältest, olid opositsioonierakonnad Vetëvendosje ja LDK kogunud vastavalt 25,9 ja 25,2 protsenti häältest, teatas valimiskomisjon. 

Alates 2007. aastast Kosovot valitsev PDK oli kogunud 21,35 protsenti häältest ja on jõudnud juba valimiskaotust tunnistada. 

PDK on endine sissivõitlejate erakond, mille üht tiiba juhib peaministri kohusetäitja Ramush Haradinaj ja millega on seotud ka president Hashim Thaçi. Opositsioonierakonnad lootsid takistada Haradinajit ja teisi endisi sissivõitlejaid uuesti võimule tulemast ning püüavad kasutada relvana ära Kosovo esimese iseseisvuskümnendiga üldsuses kasvanud rahulolematust korruptsiooni ja vaesusega.

Valimiseelsed küsitlused ei ennustanud ühelegi erakonnale 120-kohalises parlamendis absoluutset enamust. 

Kahel opositsioonierakonnal on ideoloogiliselt vähe ühist - Vetëvendosje on vasakpoolne ja rahvuslik, LDK aga paremtsentristlik -, kuid nad võivad üheskoos valitsemises siiski kokkuleppele jõuda. 

Vetëvendosje peaministrikandidaat on erakonna rohujuure tasandi aktivismi toel üles ehitanud Albin Kurti (44) ja LDK-l endine juuraprofessor Vjosa Osmani. 

Kosovo kuulutas end 2008. aastal Serbiast sõltumatuks ning teda on nüüdseks iseseisvana tunnustanud üle 100 maailma riigi, mitte aga Serbia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles