Tugev vihmasadu kustutas põlengud Boliivia rohealal

Copy
Tuletõrjujad ja politseinikud kustutamas 30. augustil põlengut Boliivia Santa Cruzi departemangus asuvas Chiquitania rohtlas.
Tuletõrjujad ja politseinikud kustutamas 30. augustil põlengut Boliivia Santa Cruzi departemangus asuvas Chiquitania rohtlas. Foto: Juan Karita/AP/Scanpix

Boliivia troopilist Chiquitania rohtlat leotanud paduvihm on kustutanud viimastel kuudel miljonitel hektaritel lõõmanud tulekahjud, teatasid Lõuna-Ameerika riigi võimud pühapäeval. 

«On sadanud üle kogu Chiquitania. Meie satelliidid ei näita enam ühtegi aktiivset metsapõlengut,» ütles Santa Cruzi departemangu kõrgeim kestliku arengu ametnik Cynthia Asin. 

Tema sõnul ootavad tuletõrjujajd ettevaatusabinõuna 24 tundi, veendumaks põlengute täielikus kustumises enne piirkonnast lahkumist. 

Boliivia idaosas asuv Santa Cruzi departemang on mais alguse saanud ja augustis hoogustunud põlengutes riigi üheksast departemangust enim kannatada saanud. 

Augustis saatis Boliivia leeke kustutama välismaalt appi värvatud eriotstarbelised kustutuslennukid - supertanker Boeing 747 ja Vene Iljušin -, helikopterid, 5000 tuletõrjujat, sõdurid ja politseinikud. 

Põlengud on hävitanud Boliivias alates augustist üle nelja miljoni hektari metsa, laastades täielikult Santa Cruzi departemangus Tucavaca looduskaitsealal asuva ürgmetsa. 

Hetkel puudub info selle kohta, kas teistes Boliivia osades, muuhulgas riigi lõunaosas Tarijas ja keskosas Cochabambas, lõõmavad põlengud on samuti kustunud. 

Keskkonnakaitsjad on süüdistanud põlengutes president Evo Moralese välja kuulutatud seadust, mis näeb ette hüvitisi metsaalade põletamise ning nende karjamaadeks muutmise eest.

Kaheksakümnest keskkonna- ja muust institutsioonist koosnev ühendus on nõudnud Moraleselt 2016. aastast pärit seaduse tühistamist. Valitsus on süüdistanud tulekahjude intensiivsuses kuiva ilma ja tugevaid tuuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles