Joaquin Phoenixi kidur dieet, et võtta alla 23 kg ning veel 17 tehnilist fakti «Jokkeri» filmist

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Joaquin Phoenix filmis «Jokker»
Joaquin Phoenix filmis «Jokker» Foto: IMDB

Skandaalne DC koomiksifilm «Jokker», mis kriitikute poolt saanud meeletult tunnustada, ent ka nahutada, on osutunud hetkel maailma edukaimaks linalooks, mille üle tasub oma otsus langetada oma südametunnistuse järgi. Ohtralt vastuokslikke tundeid ning mõtlemisainet pakkuva filmi tegemiseks nähti igal juhul vaeva viimsete detailideni – loe põnevaid fakte «Jokkeri» saamisloost!

1. «Jokkeri» lavastaja, kaasstsenarist ja produtsent Todd Phillips pole enne käesolevat filmi Joaquin Phoenixiga töötanud, kuid ometi kirjutasid tema ja teine stsenarist Scott Silver Arthur Flecki tegelaskuju just Oscari-võitjast näitlejat silmas pidades.

2. Joaquin Phoenix on legendaarse näitleja tööde austaja juba pikka aega, kuid alles «Jokkeris» sai ta esmakordselt Robert De Niroga koos mängida.

3. «Jokkeri» tegevustik leiab aset väljamõeldud Gotham Citys, mille Gothami Väljakut filmiti Newarkis Broadi ja Marketi tänava ristmikul. Ristmikku teatakse ka kui Newarki Times Square'i, ning selle arhitektuur ja olustik sarnanevad ligi 40 aasta tagusele New Yorgi Times Square'ile.

4. «Jokkeri» tegevustik leiab aset 1981. aastal, kuid lavastaja Todd Phillips eelistas kasutada 1970. aastate autosid, mis aitasid täpsemalt tema nägemust edasi anda.

5. «Jokkeri» filmimise ajal suleti Newarkis New Jerseys 20 ristmikku. 29 politseipatrulli suunasid jalakäijaid ja sõidukeid teistele teedele.

6. Arthur sõidab «Jokkeri» esimestes stseenides linnaliinibussiga, milleks kasutati South Jersey automuuseumilt saadud 1970. aastatest pärit bussi.

7. Filmivõtetel osales 4000 statisti. Kõige enam statiste päevas, 455, viibis kohal Jersey Citys, kui Wayne Halli ees massistseeni filmiti. Lavastaja Todd Phillips ja ta meeskond võtsid stseeni üles John F. Kennedy Boulevardil, mis on tuntud kui Jersey City 5. avenüü.

8. Wayne Halli interjööri filmiti kuulsas Brooklyni 1929. aastal avatud ja 1977. aastal suletud 3676-kohalises filmipalees King's Theater. Hiljuti 93 miljoni dollari eest renoveeritud kino avati 2015. aastal uuesti etenduste korraldamispaigana.

9. Arthuri töökoht Ha-Ha talendiagentuur, mis talle klounina tööd pakub, filmiti Harlemis vaibafirma Cleantexi ruumides. Arthuri stand-up komöödia etteastet filmiti New Yorgi vanimas seni tegutsevas komöödiaklubis Dangerfield's, mis sai nime püstijalakoomiku Rodney Dangerfieldi järgi, kes heitis enda üle nalja ja kuulutas, et teda ei austata üldse.

10. Joaquin Phoenix sõi päevas ainult ühe õuna, et Arthur Flecki kehastamiseks 23 kg alla võtta.

11. Arthuri joonistusi ja proosat täis päeviku kujundas ja lõi rekvisiidiosakond. Joaquin Phoenix tegi sissekanded ise, seejärel need skanniti, et siis kahe kunstniku loodud piltide ümber kunstiliselt paigutada.

12. Arthuri klounivälimus ja osa liigutusi said inspiratsiooni Charlie Chaplini Väikesest Hulkurist. Kaks korda Oscari võitnud kostüümikunstnik Mark Bridges lisas kostüümile Chaplinit meenutava tillukese kõvakübara.

13. Arthur kasutab klounina esinedes võlukeppi, mille lõi rekvisiidiosakond. Kepp näib olevat tugev ja metallotstega, kuid kui see pealtvaataja kätte anda, vajub see longu ja võdiseb. Arthuri võlukepist välja ilmuvad lilled valmistati sulgedest ja neodüümmagnetitest.

14. «Live with Murray Franklin» saate võtteplatsil toimuvatele võtetele palgati publikut mängima 287 statisti. «Saturday Night Live'i» lavastaja Don Lee viibis kohal, et ajastu tõetruudust tagada.

15. «Jokkeris» mängib muusika olulist rolli, et luua lavastaja Todd Phillipsi soovitud õhustikku. Ta tegi esmakordselt koostööd Islandi helilooja Hildur Guðnadóttiriga, kes asus muusikat kirjutama kohe käsikirja lugedes.

16. Metroostseenid filmiti New Yorgis Brooklynis ja Bronxis. Võtted toimusid viies metroojaamas, millest osa suleti, teised aga jäid rahvale ligipääsetavaks. Neis stseenides filmiti jaama saabuvaid ronge ning vagunitest väljuvaid ja neisse sisenevaid metrooreisijaid.

17. 1970.–1980. aastate metroovagunid, mida «Jokkeri» filmimisel kasutati, saadi New Yorgi transpordimuuseumilt ja neid juhtisid Metropolitan Transport Authority (MTA) töötajad.

18. Kunstnik Mark Friedberg kujundas Gotham City ühistranspordikaardi, mida on «Jokkeris» mitmes metroojaamas ka näha.

Allikas: ACME Film Eesti 

Warner Bros. Picturesi filmis «Jokker» kehastab samanimelist peategelast Oscarile kandideerinud Joaquin Phoenix, kelle kõrval saab näha ka Oscari võitjat Robert De Nirot. Filmi lavastaja, produtsent ja kaasstsenarist on Oscarile kandideerinud Todd Phillips.

«Jokkeri» keskmes on ikooniline põhivaenlane ning tegu on seni kinoekraanidele jõudmata algupärase ja iseseisva looga. Phillips mitte ainult ei uuri süvitsi ühiskonnast kõrvale heidetud meest Arthur Flecki (Phoenix), vaid räägib üldisemalt hoiatava loo.

Apollo Kinodes alates 4. oktoobrist 2019.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles