Tuntud vilistlased arutlevad rahvusülikooli ja tudengipõlve olulisuse üle

Tartu Postimees
Copy
Täna õhtul on üks kõnelejatest endine kaitseminister Margus Tsahkna (keskel).
Täna õhtul on üks kõnelejatest endine kaitseminister Margus Tsahkna (keskel). Foto: Margus Ansu

Rahvusülikooli juubeli lähenedes on kaheksa akadeemilist organisatsiooni ühendanud jõud, et kutsuda avalike vestlusõhtute sarja «Ülikool teerajajana» raames oma liikmeid arutlema rahvusülikooli ja tudengipõlve olulisuse üle. Täna, 7. oktoobril kell 19.15 oodatakse kõiki huvilisi korporatsiooni Sakala esimesele tasuta vestlusõhtule, kus tuntud Tartu ülikooli vilistlased räägivad poliitika ja ühiskonna teemadel.

Täna on vestlema kutsutud endine siseminister ja praegune Riigikogu liige Katri Raik, endine sotsiaalkaitse- ja kaitseminister Margus Tsahkna, era- ja haldusõigusele keskendunud advokaat Madis Päts ning tunnustatud kaitsepoliitika, -planeerimise ja -ressursside haldamise nõustaja Jaan Murumets. Tartu ülikooli vilistlased, kes olid tudengipõlves aktiivsed korporandid, heidavad valgust sellele, milline tähtsus on Tartu ülikoolil kui rahvusülikoolil ühe eestlase elus.

Vestlusõhtud toimuvad iga kolme nädala tagant esmaspäeviti algusega kell 19.15. Lisaks ühiskonnale ja poliitikale tulevad arutelu alla veel kolm suuremat teemastikku. 28. oktoobril saab Eesti Üliõpilaste Seltsi majas kuulata arutelu ettevõtluse teemal, 18. novembril tulevad korporatsioon Rotalia konventi kokku vabakonna esindajad ja 9. detsembril on korporatsioon Filiae Patriae konvendis haridus-, teadus- ja kultuuriteemaline vestlusõhtu.

Vestlusõhtute sarja ühe korraldaja, Tartu ülikooli tudengi ja korporatsioon Sakala liikme Mihkel Mooste sõnul on algatuse eesmärk teha akadeemiliste organisatsioonide poolt väärikas kingitus alma mater’i kui rahvusülikooli sajandaks sünnipäevaks.

«Mis võiks olla selleks parem võimalus kui teha seda meie oma liikmete abil. Need on inimesed, kelle kohta oleme harjunud lugema ajaleheveergudelt, kuid kes on ju samuti olnud kunagi tudengid ja elanud läbi praeguste üliõpilastega sarnaseid kogemusi. Usume, et esinejatel on jagada väärt mõtteid nii õppurite, vilistlaste kui ka teiste linnakodanikega,» rääkis Mooste.

Tasuta vestlusõhtutele on oodatud kõik huvilised. 28. oktoobril on lubanud vestlema tulla näiteks Bigbank AS Eesti juht Jonna Pechter ning LHV juhatuse liige ja ettevõtja Indrek Nuume. 18. novembril tulevad külla Tartu ülikooli ajakirjandusuuringute teadur ja teadusportaali Novaator vastutav toimetaja Marju Himma-Kadakas ning Lastefondi Tartu vabatahtlike juht ja Tartu ülikooli kliinikumi aasta vabatahtlik 2018 Mari Aia. Viimasel, 9. detsembri vestlusõhtul  saab aga kuulda muu hulgas Tartu ülikooli genoomika instituudi asedirektori Kristiina Tambetsi kogemusi.

Vestlusõhtute sarja korraldavad Eesti Üliõpilaste Selts, Eesti Üliõpilaste Selts Põhjala ning korporatsioonid Vironia, Fraternitas Estica, Sakala, Rotalia, Filiae Patriae ja Amicitia. Üritust toetavad Tartu ülikool ja Tartu ülikooli üliõpilasesindus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles