Libauudised külvavad indoneeslastes maavärina järel paanikat

Copy
Purustatud kodud Maluku saarel.
Purustatud kodud Maluku saarel. Foto: AFP / Scanpix

Tuhanded indoneeslased on kaks nädalat pärast ohvriterohket maavärinat endiselt varjupaikades ning nende seas külvavad paanikat libauudised, mis hoiatavad veel suurema katastroofi saabumise eest.

Kohalik valitsus kuulutas kuni kolmapäevani välja hädaolukorra ning varjupaikades on pea 135 000 inimest.

Paljud pelgavad naasmist koju Maluku saarele pärast 26. septembri 6,5-magnituudist maavärinat, mis nõudis 37 inimese elu ja purustas üle 6000 hoone.

Järeltõugete hirmu on suurendanud libauudiste laviin, mis levib peamiselt WhatsAppis ja teistes sõnumirakendustes ja kus hoiatatakse, et peagi saabub tsunamit põhjustav maavärin.

«See on teie asi, kas te mind usute või mitte, kuid ma rääkisin oma sugulasega ja kuuldavasti Ambon upub paari päeva jooksul,» kirjutati ühes WhatsAppi sõnumis.

Indoneesia kriisijuhtimisameti kõneisik Agus Wibowo ütles, et libauudised teevad halva olukorra veel halvemaks. «On nii palju väljamõeldisi suurema maavärina ja tsunami kohta,» ütles ta AFP-le. «Inimesed kardavad ja nad otsustasid jääda varjupaikadesse.»

Kodudesse naasmisest on keeldunud isegi osa neist, kelle maja maavärinas kahjustada ei saanud, ütles Wibowo. «Paljud inimesed arvasid ka, et nad ei tohi hädaolukorra ajal tagasi minna, mis ei ole tõsi,» lisas ta.

Indoneesia on üks loodusõnnetusterohkemaid paiku maailmas, kuivõrd see asub kõrge seismilise aktiivsusega Vaikse ookeani tulerõnga piirkonnas, kus maavärinad ja vulkaanipursked on tavalised.

Mullu hukkus või kadus Sulawesi saarel Palus üle 4300 inimese pärast seda, kui saart tabas 7,5-magnituudine maavärin ja sellele järgnenud tsunami.

2004. aasta 26. detsembril raputas India ookeani piirkonda maavärin magnituudiga 9,1, millele järgnes tsunami, kus hukkus üle 230 000 inimese, neist 170 000 Indoneesias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles