Elustiiliettevõtte käsitöösalong Roosiait

Copy
Foto: Langobard OÜ

100 käsitöölisest koostööpartnerit, üle 2000 käsitöötoote e-poes ja kohapeal. Kas need on parameetrid, mis kirjeldavad elustiiliettevõtet?

Kui ettevõte on rajatud soovist maailmas muudatust teha, tegeleda tööga, mis endale enim meeldib ning kasumi teenimine pole primaarne, on tegu elustiiliettevõttega. Pole oluline, millised on parameetrid ning kui palju tööd reaalselt ära tehakse.

Roosiaida omanik Heleri Sander on pea kogu oma täiskasvanud elu tööd rüganud. Töökogemus algas Tallinna Kaubamaja kõrval asuvas põrnika-tüüpi autos loteriipiletite müügiga. Siit edasi umbes 10 aastat erinevate ettevõtete keskastmejuhina iga ettevõtte tulemusi parandades. Heleri lähtus põhimõttest, et kui midagi teha, siis südamega.

Kui Helerit ohustas läbipõlemine, otsustas ta karjääri ootele jätta ning läks Austraaliasse viinamarju korjama.

Elades välismaal, taipas ta, et üle kõige armastab ta siiski elada oma kodumaal, Eestis. Samuti nägi ta, et kui rahvus kaotab oskuse käsitööd teha, siis muutub ta ka sisuliselt veidi ühekülgsemaks, igavaks.

Aastaid hiljem taas kodumaal olles tekkis mõte luua oma ettevõte. Küsimusele poe avamise motiivide kohta selgitab ta: «Avastasin end sõbranna lapse sünnipäeva eel seismas poeriiuli ees, kust vaatasid otsa erinevad Hiinas toodetud mänguasjad. Ükski neist ei kõnetanud mind ega omanud isikupära. Muidugi olin ise süüdi, et oma ostu nii viimasele minutile jätsin, aga tänapäeva kiires elutempos on see tavapärane. See oli esimene nii-öelda väike lumepallike, mida oma mõtteis hakkasin veeretama. Kui oma elukaaslasele tekkinud ideealget kirjeldasin, hakkas lumepallike päris kena hoogu kasvatama ning pool aastat hiljem oli meil pood avatud.»

Heleri kirjeldab, et poe avamine oli väga sujuv tegevus. Poekesele pandi nimi tema vanaema Rosalie Ait järgi, keda kutsuti Roosiks. Kõige raskem osa poe avamisel oli e-poe loomine, kuna iga käsitööartikkel on eriline ning korduvaid tooteid on harva. Nende sisestamine oli ja on siiani väga suur töö. 

https://www.facebook.com/DarioAndReetInTheWorld/

Nüüdseks on Roosiait klientide poolt tituleeritud kõige armsamaks käsitööpoeks Eestis. Poest leiab kingitusi kõigile – beebidele, lastele ja ka täiskasvanutele. Teenindajalt uurides selgub, et katsiku kingitustena on kõige populaarsemad heegeldatud või õmmeldud mänguloomad ja kõristid. Samuti ostetakse pigem praktilisi kingitusi, milleks on beebikiiged, õmmeldud või kootud tekid ning tegelusraamatud. Naistele ostetakse enim kingituseks ehteid ning keraamikat. Kõige nõutum toode suvel on pulmakaart, kuid ka sünnipäevaõnnitlusi eelistatakse järjest enam edastada käsitööna valminud kaartidel.

Lisaks kingitustele leiab poest käsitööd ka kodu kaunistamiseks, näiteks makrameetooted, vaibad, linikud ja palju muud. Käsitöö kõrval pakutakse väikest, aga huvitavat vanavara valikut – peamiselt nipsasjakesed, näiteks portselan, hõbetooted, messing ja heegeldised.

Roosiaida eesmärgiks on muuta käsitöö ostmine mugavamaks ning seeläbi edendada käsitöötoodete populaarsust. Tooteid müües kasutatakse käsitööliste brände ning ka Facebookis püütakse käsitöölistele jõudumööda reklaami teha.

Kõik poes müügil olevad tooted on saadaval ka e-poes: www.roosiait.ee

Roosiait asub Tartu vanalinnas aadressil Munga 5.

Igapäevaste tegemistega saate olla kursis Facebooki lehel SIIN!

Copy
Tagasi üles