Ministeerium: alkoholiaktsiisi mõju hindadele juba kadunud (2)

BNS
Copy
Tallinnal on kavas lubada alkoholimüüki meelelahutusasutustes tööpäevale eelneval ööl kella kaheni ja puhkepäevale eelneval ööl kella kolmeni. Alkoholi müügiaega on kavas lühendada alates 2020. aasta juunist, et ettevõtjatel oleks piisav aeg oma tegevuste ümber korraldamiseks.
Tallinnal on kavas lubada alkoholimüüki meelelahutusasutustes tööpäevale eelneval ööl kella kaheni ja puhkepäevale eelneval ööl kella kolmeni. Alkoholi müügiaega on kavas lühendada alates 2020. aasta juunist, et ettevõtjatel oleks piisav aeg oma tegevuste ümber korraldamiseks. Foto: Tanel Pihelgas

Rahandusministeeriumi teatel alkoholi aktsiisimäärade langetamine ei mõjutanud septembris enam hindu.

«Arvestades, et seni on madalam aktsiisimäär jõudnud hindadesse umbes poole ulatuses, ootame selle jätkumist. Vastasel juhul suurendaks aktsiisilangetus kaupmeeste marginaale,» ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas pressiteate vahendusel.

Statistikaameti andmetel langesid hinnad septembris eelmise kuuga võrreldes 0,2 protsenti ning aasta varasemaga võrreldes aeglustus hinnatõus 2,2 protsendile. «Energiahindade languse ja toidu hinnatõusu pidurdumise mõjul alanes inflatsioon euroalal tagasihoidliku 0,9 protsendini,» märkis Pungas.

Seejuures leidis analüütik, et välistegurite mõju hindadele on maailmamajanduse kasvu aeglustumise ja kaubavahetuse nõrkuse tõttu vähenemas. Selle tulemusena oli euroala inflatsioon septembris viimase kolme aasta madalaim.

Samad tegurid on Pungase sõnul soodustanud hinnatõusu taandumist ka Eestis. «Eelkõige on see avaldunud energiahindades, mille tõus mullu küündis üle kümne protsendi,» lausus ta.

Teenuste ja tööstuskaupade hinnaarenguid kajastav baasinflatsioon oli septembris viimaste aastate kiireim. Tarbijate kindlustunne on analüütiku arvates, vaatamata väliskeskkonna jahenemisele, jätkuvalt tugev, soosides tarbimiskulutuste kasvu.

Samuti on Pungase sõnul jätkumas hoogne palgakasv. Näiteks puhkusepaketid on aastaga pea kolmandiku võrra kallinenud, tõstes sellega tarbijahindu pea 0,5 protsendi ulatuses.

Ühtlasi peaks Pungase hinnangul välistegurite väheneva mõju ning aastataguse kõrge võrdlusbaasi mõjul oktoobris inflatsioon alanema madalamale kui 2 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles