ÜRO-l võib oktoobri lõpuks raha otsa saada

Copy
ÜRO lipp organisatsiooni peakorteri ees New Yorgis.
ÜRO lipp organisatsiooni peakorteri ees New Yorgis. Foto: TASS/Scanpix

ÜRO-l on 230 miljoni dollarine puudujääk ja oktoobri lõpuks võib sel raha otsa saada, hoiatas esmaspäeval organisatsiooni peasekretär António Guterres.

Kirjas ÜRO sekretariaadi 37 000 töötajale ütles Guterres, et palkade ja muude hüvitiste tagamiseks tuleb võtta lühiajalisi meetmeid.

«Liikmesriigid on maksnud ainult 70 protsenti kogusummast, mis on vajalik meie eelarveliseks tegevuseks 2019. aastal. See tähendas 230 miljoni dollarist rahanappust septembri lõpus. On oht, et kuu lõpuks oleme ammendanud oma tagavara likviidsusreservi,» kirjutas Guterres.

Kärbete allikatena mainis Guterres konverentside ja kohtumiste edasilükkamist, teenuste vähendamist ja ametlike reiside vähendamist hädavajalikule tasemele. Lisaks mainis ta ka energiasäästu.

Ühe ÜRO allika sõnul palus Guterres varem sel aastal, et liikmesriigid oma panust likviidsusprobleemide vältimiseks suurendaksid. Liikmesriigid olevat sellest keeldunud.

«Lõpuks vastutavad meie finantstervise eest liikmesriigid,» ütles peasekretär.

Jättes kõrvale rahuvalvemissioonid, oli ÜRO eelarve 2018-2019. aastal ligi 5,4 miljardit dollarit. Sellest 22 protsenti panustasid Ühendriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles