Fotod: eile toimus esimene kopteri proovilend raskele liiklusavariile

Postimees
Copy

Eile toimus Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) eestvedamisel projekt «Kopter» esimene treeningpäev, kus operatiivteenistused katsetasid liiklusõnnetuses raskelt kannatada saanud patsiendi lennutransporti sündmuskohalt PERHi traumakeskusesse.

«Mida kiiremini traumapatsient jõuab kõrgema etapi haiglasse, seda suuremad on inimese ellujäämisvõimalused, seetõttu otsustasime ka Eestis katsetada raskesti vigastatute transportimist kopteriga otse sündmuskohalt traumakeskusesse. Konkreetse testlennu eesmärk oli teada saada, kui palju kopteritransport Tallinnast 70–110 km raadiusest reaalselt ajavõitu toob võrreldes reanimobiiliga ning kuidas asutuste vaheline koostöö sujub,» rääkis PERHi kiirabikeskuse juhataja ja õppuse peakorraldaja dr Arkadi Popov.

Politsei- ja piirivalveameti kriisimeeskonna juhi Marti Magnuse sõnul pole raskelt vigastatud inimestega liiklusõnnetused politsei jaoks paraku erandlikud, kuid varem ei ole lennusalga kopter automaatselt sellistele õnnetustele reageerinud. «Kopteri kaasamine vigastada saanud inimeste abistamiseks eeldab kõigilt reageerivatelt ametkondadelt kiiret infovahetust ja tarka olukorra juhtimist sündmuskohal,» ütles Magnus.

Eelmisel aastal toodi kriitilises seisundis patsiendid kopteriga haiglasse rohkem kui sajal korral ja haigekassal kulus selleks pool miljonit eurot. Lähiajal hakkab haigekassa rahastama kopteri lennutunde selleks, et kõige kiirem abi jõuaks ka liiklusõnnetuse ohvriteni. Haigekassa eriarstiabi teenuste osakonna juhataja Tiina Satsi sõnul on sellise kiire abi vajajaid aastas kuni 15 ja haigekassa prognoosib teenuse hinnaks ligikaudu 50 000 eurot. «Arvutuse aluseks on raskelt vigasaanud patsientide arv, kelle puhul kiire abi suurendaks ellujäämisvõimalust või tähendaks paremat ravitulemust,» täpsustas Sats.

«Eilne õppus läks edukalt ning raskelt kannatada saanud inimene toimetati vajaliku abi saamiseks kiirelt sündmuskohalt haiglasse, kuid kindlasti saab ajalist võitu parandada ja ametkondade vahelisi protsesse muuta sujuvamaks. Samuti jätkame ka reageerivate ressursside väljaõpet, et kõigil oleks kogu protsess üheselt mõistetav,» lisas dr Popov.

Magnuse sõnul võivad peamisteks takistusteks osutuda halvad ilmastikutingimused, millest tulenevalt ei saa kopter lennata või õnnetuspaigas ei ole sobivat ning turvalist maandumisplatsi. «Eilne testlend sujus ilma probleemideta ja kopterile leiti kiirelt sobiv maandumiskoht sündmuskoha vahetus läheduses,» ütles Magnus.

PERHil on Eestis ainsana ööpäevaringne valmisolek ja eriväljaõpe täiskasvanud patsientide raviks lennutingimustes. «Oleme üle 20 aasta teostanud koostöös politsei- ja piirivalveameti lennusalgaga haiglate vahelist meditsiinilist transporti põhiliselt Kuressaare ja Hiiumaa haiglast, väljakutseid väikesaartele ning evakueerinud abivajajaid laevadelt,» selgitas regionaalhaigla reanimobiiliosakonna juhataja dr Andrus Remmelgas.

Õppuse legendi kohaselt juhtus Läänemaal, Tallinnast 100 km kaugusel raske liiklusõnnetus, kus auto sõitis suurel kiirusel teelt välja vastu puud. Sõiduauto oli tugevalt deformeerunud ning autos oli kaks inimest, kes mõlemad said kannatada ja vajasid autovrakist väljalõikamist.

Õppusest võtsid osa Põhja-Eesti regionaalhaigla kiirabikeskus, häirekeskus, päästeamet ning politsei- ja piirivalveamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles