Hongkongi liider ei välista Hiina sõjaväe sekkumist (1)

Copy
Maskikeelu vastane meeleavaldaja Hongkongis.
Maskikeelu vastane meeleavaldaja Hongkongis. Foto: Zumapress/Scanpix

Hongkongi liider Carrie Lam hoiatas täna, et olukorra väljumisel kontrolli alt võib kuid väldanud demokraatiameelsete protestide mahasurumiseks sekkuda Hiina sõjavägi.

Lam ärgitas välismaiseid kriitikuid tunnistama, et kuude jooksul aina vägivaldsemaks muutunud meeleavaldused ei ole enam rahumeelne liikumine demokraatia nimel.

Tema sõnul võimaldab Hongkongi põhiseadus Hiina sõjaväe sekkumist, kuid ta ei täpsustanud, mis asjaoludel asi sinnamaani jõuaks.

«Ma usun endiselt, et suudame lahenduse ise leida. Ka keskvalitsuse seisukoht on, et Hongkong peaks oma probleeme ise lahendama, aga kui olukord halvaks läheb, siis ei saa välistada ühtegi varianti, kui tahame anda Hongkongile veel ühe võimaluse,» ütles ta.

Läinud nädalal rakendas Lam protesti ohjeldamiseks koloniaalaegset kriisiolukordade seadust, et keelata meeleavaldustel maskide kandmine. Keeld tõi kaasa laialdase pahameele ja sellele järgnes järjekordne vägivaldne protest nädalavahetusel.

Keeld jõustus laupäeval ning Lami sõnul on liiga vara selle rakendamist ebaõnnestumiseks lugeda. Seni on esitatud maskikeelu rikkumise süüdistus kahele inimesele, keda võib süüdimõistmisel oodata aastane vangistus ja rahatrahv.

Kriitikud kardavad, et kriisiolukordade seadus avab tee veel karmimateks piiranguteks, näiteks interneti tsenseerimine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles