Hiinas aretatud sead on sama suured kui jääkarud

maaelu.postimees.ee
Copy
Sead. Pilt on illustreeriv
Sead. Pilt on illustreeriv Foto: EPA/Scanpix

Püüdes leida lahendus Hiinat tabanud sealihakriisile on Hiina seakasvatajad aretamas sigu, kelle kaal oleks aina suurem. Üks Lõuna-Hiina farmis asuv siga kaalub aga koguni sama palju kui keskmine isane jääkaru – 500 kilogrammi.

Bloomberg vahendab, et kõnealune siga on osa karjast, mida püütaksegi võimalikult suureks aretada. Selle tegevusega soovitakse leida lahendus sealihapuudusele, mis suure elanikkonnaga riiki sigade Aafrika katku tõttu kimbutab ja mis on tõstnud sealiha hinna väga kõrgele.

Farmerid näevad vaeva, et tõsta sigade kaal 175 või isegi 200 kilogrammini. Võrdluseks – keskmine kaal on 125 kilogrammi.

Suuri sigu ei taha kasvatada ainult väikesed sealihatootjad, ka Hiina suurimad seakasvatajad Wens Foodstuffs Group Co, Cofco Meat Holdings ja Beijing Dabeinong Technology Group on asunud samale teele ja otsivad võimalusi, kuidas elussigade kaalu kasvatada. 

Sigade kaal tapamajja minnes ongi kasvanud seniselt 110 kilogrammilt keskmiselt 140 kilogrammini, mis tähendab sealihakasvatajatele suuremat kasumit, aga annab ka lootust leida lahendus sealihakriisile.

Hinnanguliselt seisab Hiina järgmisel aastal silmitsi 10 miljoni tonni suuruse sealiha puudujäägiga, mida importimisega ei kata, seega tuleb lahendusi leida Hiina enda sealihakasvatajatel.

Vaata pilte hiidseast SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles