USA korvpalliliiga ja joonissari sattusid Hiinas põlu alla (1)

Copy
Hiina keelustas tuntud USA joonissarja South Park.
Hiina keelustas tuntud USA joonissarja South Park. Foto: Kuvatõmmis videost

Hiinas keelustati tuntud USA joonissari South Park, mille viimases episoodis kujutati Hiina ümberõppelaagreid, ja Hiina riiklik telekanal keeldus korvpalliliiga NBA mängude ülekandmisest, sest ühe NBA-meeskonna tegevjuht avaldas toetust Hongkongi meeleavaldajatele.

South Parki vastase pahameele vallandas episood, kus tegelane nimega Randy reisis Hiinasse, et laiendada sinna oma äri. Paraku ta vahistati, vangistati ja talle määrati karistuseks sunnitöö ning ümberõpe.

Ühes stseenis võib näha, kuidas Randy seisab vihmas ja vangivalvur kasutab tema vastu elektrišokirelva. Seejärel võib näha tegelast käes hoidmas silti kirjaga: «Ma olen kommunistliku partei uhke liige. Partei on olulisem kui indiviid.»

Foto: Kuvatõmmis videost

Pärast vangikongi toimetamist alustab Randy vestlust tuntud joonisfilmitegelaste Karupoeg Puhhi ja tema roosa põrsakesega. Stseeniga sooviti tuletada meelde, et 2017. aastal keelustati Hiinas Karupoeg Puhhi pildid, sest inimesed võrdlesid muinasjutukaru Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

«Mõni inimene ütles, et Puhh nägi välja nagu Hiina president ja seepärast oleme nüüd Hiinas keelustatud,» rääkis roosa põrsake. 

«Mis hullumaja see selline on?,» küsis South Parki episoodis vangi sattunud tegelane temalt vastu.

Pärast selle episoodi ilmumist pole enamik joonissarja osadest Hiinas enam kättesaadavad. Tuntuimal Hiina filmiarvustuste veebilehel Douban seisab South Parki seriaali otsides kiri: «Vastavalt kehtivatele seadustele, regulatsioonidele ja poliitikatele ei saa otsingutulemusi kuvada».

Sarja tegijad vastasid keeluteatele Twitteri vahendusel iroonilise vabandusega. «Me tervitame Hiina tsensoreid oma kodudes ja oma südametes. Elagu kommunistlik partei!,» öeldi vabanduses.

Seejuures viidati korvpalliliigale NBA. Põhjuseks asjaolu, et Hiina riiklik telekanal CCTV ei kavatse näidata kaht Hiinas toimuma pidanud Põhja-Ameerika korvpalliliiga NBA hooajaeelset sõprusmängu, sest ühe NBA-meeskonna tegevjuht avaldas hiljuti Twitteris toetust Hongkongi meeleavaldajatele.

«Usume, et mis tahes avaldused, mis esitavad väljakutse riiklikule suveräänsusele ja sotsiaalsele stabiilsusele, ei lange sõnavabaduse alla,» ütles CCTV oma sotsiaalmeediakontol.

«Sel põhjusel otsustas CCTV spordikanal viivitamatult peatada plaani näidata kaht NBA hooajaeelset mängu ning hakkab viivitamatult uurima kogu NBA-ga seotud koostööd ja suhtlust.»

NBA seisab ühel oma tulusaimal turul silmitsi kasvava pahameelega, mis sai alguse eelmisel nädalal Houston Rocketsi tegevjuhi Daryl Morey säutsust. Selles avaldas Moery toetust poolautonoomsele Hiina piirkonnale Hongkongile, kus nõutakse aina vägivaldsematel meeleavaldustel suuremaid vabadusi.

CCTV teade viitas kahele iga-aastasele NBA sõprusmängule Hiinas. Sel aastal lähevad neljapäeval Shanghais ja laupäeval Shenzhenis vastamisi Los Angeles Lakers ja Brooklyn Nets. 

CCTV ei maininud eelseisva hooaja mänge ega täpsustanud, mida NBA-ga olevate sidemete ülevaatamine tähendab. Kanali samm on aga järjekordne vihje, et NBA võib talle tähtsal turul kõvasti kahju saada.

CCTV ja Tencent Holdings – mis voogedastavad Hiinas NBA mänge – on juba öelnud, et kavatsevad ajutiselt lõpetada Rocketsi mängude edastamise. Meeskond on ilma jäänud ka suurtest Hiina sponsoritest.

NBA nimetas Morey säutsu kahetsusväärseks, kuid NBA juht Adam Silver rõhutas esmaspäeval, et liiga toetab Morey õigust väljendada oma arvamust.

«Oleme äärmiselt rahulolematud ning vastu (Silveri) avaldusele, mis toetas Morey õigust vabale eneseväljendusele,» ütles CCTV oma avalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles