Süüria asevälisministri sõnul on Damaskus nõus kurde uuesti enda hõlma alla võtma

Copy
Süüria asevälisminister Faisal Mekdad sellel 2018. aasta maist pärineval fotol.
Süüria asevälisminister Faisal Mekdad sellel 2018. aasta maist pärineval fotol. Foto: Sputnik/Scanpix

Süüria režiim on valmis võtma süüria kurdid tagasi enda hõlma alla, teatas asevälisminister teisipäeval pärast USA teadaannet, et ta ei takista Türgi pealetungi kurdivõitlejatele Süüria põhjaosas. 

Ankara ähvardab tungida Põhja-Süüriasse ja tõrjuda sealt välja süüria kurdiüksused. Türgi presidendi sõnul võib pealetung alata iga hetk.

«Kaitseme kogu Süüria ala ning ei aktsepteeri Süüria pinnal ühtegi okupatsiooni,» ütles Süüria asevälisminister Faisal Mekdad lehele Al-Watan.

Ametniku sõnul heitis Washington kurdide rühmitused kõrvale. «Riik võtab vastu kõik oma lapsed ning Damaskus lahendab kõik Süüria probleemid positiivsel moel vägivalda kasutamata,» lausus Mekdad. Samas tõotas ta, et Süüria valitsusväed vallutavad tagasi kogu riigi territooriumi. 

«Soovitame õigelt teelt kõrvale kaldunutel naasta riigi juurde, sest riik on nende lõplik saatus,» lausus asevälisminister ning ärgitas kurde režiimiga ära leppima.

Süüria kaheksa-aastase sõja alguses kinnistasid kurdid kontrolli Süüria kirdeosa üle ning rajasid oma autonoomsed institutsioonid. Kui äärmusrühmitus Islamiriik 2014. aastal piirkonda tungis, osutasid kurdid vastupanu ning neist sai USA koalitsiooni peamine sõjaline partner Süürias. 

Damaskus kurdide omavalitsust ei tunnusta ning soovib kurdide aladel taastada keskvõimu institutsioonid.

Põhja-Süüria kohalike võimude teatel tõmbusid umbes 50-100 USA sõjaväelast tagasi põhjapiirilt Türgiga.

USA kaitseministeerium on hoiatanud Ankarat, et ei toeta Türgi sõjalist pealetungi Põhja-Süürias ja et see võib kaasa tuua katastroofilised tagajärjed. 

Ühendriikide otsusele Türgi survele järele anda eelnesid kahe riigi pikad läbirääkimised ja kokkulepe turvatsooni loomiseks Põhja-Süürias. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles