Liidrite sõnasõda ennustab Brexiti-leppe põrumist (18)

Copy
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Suurbritannia peaminister Boris Johnson augustis.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Suurbritannia peaminister Boris Johnson augustis. Foto: John Macdougall / AFP / Scanpix

Suurbritannias hakkab kaduma lootus Brexiti-leppe saavutamiseks, sest täna pöördusid Briti peaminister Boris Johnson, Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk tõsisesse sõnasõtta.

Briti väljaanne The Independent küsis ühelt valitsusallikalt, kas Brexiti-leppe läbirääkimised Euroopa Liiduga (EL) on läbi kukkumas, mispeale ütles allikas vastuseks: «Nii ütles peaminister [Boris Johnson Saksamaa liidukantsler Angela] Merkelile.»

Briti meedia teatel nõudis Merkel tänases telefonivestluses Johnsoniga muudatusi Brexiti-leppe ettepanekutes, ent Briti valitsuse allika sõnul on Merkeli nõudmised vastuvõetamatud. Johnsoni ja Merkeli erimeelsustele lisas õli tulle Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk, kes nimetas Johnsoni tegevust rumalaks süü veeretamise mänguks.

Vaidlus keerleb Iiri piiri ümber

Johnson käis eelmisel nädalal välja uue plaani, mille eesmärk on hoida Ühendkuningriigi piir ELi liikmesriigi Iirimaaga Brexiti järel piiritaristuta. Plaani järgi jääb Põhja-Iirimaa järgima ELi ühisturu reegleid, kuid hakkab kuuluma Ühendkuningriigi-ülesesse tollialasse. See aga tähendaks tollikontrolle Iiri piiril, millele EL on vastu. 

Saksa kantsler Angela Merkel hoiatas täna Briti peaministrit Boris Johnsonit, et Brexiti-lepe on hukule määratud, kui London Iiri piiri küsimuses täiendavaid kompromisse ei tee, teatas Downing Streeti allikas.

Merkel ütles Johnsonile telefonikõnes, et London peab nõustuma Põhja-Iirimaa hoidmisega Euroopa Liidu tolliliidus. Kui ta seda ei tee, siis on ebatõenäoline, et pooled suudavad Brexiti-leppe sõlmida, olevat Merkel allika sõnul öelnud.

Johnson aga korduvalt öelnud, et tema oma seisukohta ei muuda. 

Peaministri kantselei arvates on kõnelused nüüd lagunemisele lähedal, kirjutas Briti ringhääling BBC samale allikale tuginedes. 

Süü veeretamine

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk süüdistas Briti peaministrit Boris Johnsonit katses veeretada seni edutult kulgenud Brexiti-kõneluste eest süü ELile.

«Kaalul pole mingi totra süü veeretamise mängu võitmine,» teatas Tusk Twitteris otse Johnsonile suunatud sõnumis. «Kaalul on Euroopa ja Ühendkuningriigi tulevik ning meie rahva julgeolek ja huvid. Sa ei taha lepet, sa ei taha pikendust, sa ei taha tühistamist, quo vadis?» küsis ta. 

Iirimaa asepeaminister Simon Coveney ütles, et nõustub Tuski seisukohaga, sest see väljendab selgelt kogu ELis valitsevat pettumust. «Me oleme endiselt valmis leppima kokku õiglases lahkumisleppes, aga Ühendkuningriigi valitsus peab näitama välja valmisolekut teha ELiga koostööd,» kirjutas Coveney.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Mina Andreeva ütles ajakirjanikele ELi seisukohta kommenteerides, et ELi positsioon pole muutunud ja ühendus ihkab endiselt Suurbritanniaga kokkuleppele jõuda.

Järjekordne edasilükkamine

Briti valitsus kinnitab, et ka nende eesmärk on lahkuda Euroopa Liidust leppega. Samas on Johnson korduvalt ähvardanud, et kui lepet sõlmida ei õnnestu, lahkub Ühendkuningriik ühendusest 31. oktoobril.

See plaan ei pruugi aga teoks saada, sest eelmisel kuul võeti parlamendis vastu seadus, mis kohustab peaministrit küsima Brexitile ajapikendust, kui 19. oktoobriks pole Brexiti-leppes kokkuleppele jõutud.

Kuigi Johnson on veendunud, et tal on vajadusel võimalus  sellest seadusest mööda minna ja siiski 31. oktoobril leppeta lahkuda, peab Briti meedia tõenäolisemaks, et kohtute abil sunnitakse teda siiski paluma Brexitile ajapikendust. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles