Valge Maja keelas USA suursaadikul kongressi komitees tunnistusi anda (1)

Copy
USA suursaadik Euroopa Liidu juures Gordon Sondland 5. septembril.
USA suursaadik Euroopa Liidu juures Gordon Sondland 5. septembril. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Scanpix

Valge Maja tõkestas teisipäeval kõrge diplomaadi esinemise kongressi komitee ees, kuhu ilmumist nõuavad temalt demokraadist seadusandjad osana president Donald Trumpi tagandamisjuurdlusest. 

Ühendriikide suursaadik Euroopa Liidu juures Gordon Sondland oli eelnevalt andnud nõusoleku tunnistusi anda, kuid «täna varahommikul andis USA välisministeerium talle suunise usutlusele mitte ilmuda», ütles Sondlandi advokaat Robert Luskin avalduses. 

Kuigi Luskin viitas Sondlandile suunise andjana USA välisministeeriumile, võttis Trump Twitteris käigu eest kiiresti vastutuse. 

Presidendi sõnul oleks ta saatnud suursaadiku hea meelega kongressi ette tunnistusi andma, kuid «kahjuks annaks ta tunnistusi end täielikult kompromiteerinud libakohtu ees, kus vabariiklaste õigused on ära võetud ja tõelisi fakte ei lubata avalikkuse ette». 

Saab annab hoogu juurde Valge Maja ja kongressi esindajatekojas enamuses olevate demokraatide vastasseisule, kes uurivad presidenti seoses võimalike õigusemõistmise takistamisega seotud rikkumistega.  

Demokraadid on alustanud USA esindajatekojas vabariiklasest presidendi suhtes tagandamisjuurdlust seoses kahtlustustega, et Trump kuritarvitas oma ametikohta isikliku sisepoliitilise kasu eesmärgil ning kutsus sellega välisriiki sekkuma USA 2020. aasta presidendivalimistesse.

Väidetavalt survestas Trump Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid uurima oma demokraadist rivaali Joe Bidenit ja tema poega Hunter Bidenit. Oma tahtmise saamiseks hoidis ta väidetavalt kinni Ukrainale mõeldud sadade miljonite dollarite jagu sõjalist abi.

Lisaks Sondlandile soovib esindajatekoja luurekomitee üle kuulata veel mitut USA diplomaati. Välisminister Mike Pompeo on nimetanud korraldusi vaenamiseks ja on lubanud oma alluvaid kaitsta. 

Sondland on üks mitmest diplomaadist, kelle omavahelised mobiiltelefonisõnumid, sõnumid Trumpi eraadvokaadi Rudy Giuliani ja Ukraina presidendi abi Andrii Jermakiga heidavad valgust valitsuse püüetele Ukrainas Bidenite suhtes uurimist algatada.  

Diplomaadid arutavad sõnumites Trumpi ja Zelenskõi kohtumise kasutamist hoovana Ukraina võimudelt lubaduse väljapressimiseks uurida lisaks Bideni poja tegevusele Ukraina gaasifirma juhatuses ka väidetavalt Ukrainast lähtunud sekkumist USA 2016. aasta presidendivalimistesse. 

Demokraadid on korduvalt öelnud, et valitsuse katseid uurimist takistada käsitletakse õigusemõistmise takistamisena. Nad kordasid oma seisukohta ka pärast Valge Maja otsust Sondlandi esinemine tõkestada. 

«Me peame suutmatust seda tunnistajat kohale saata veel üheks tugevaks tõendiks kongressi põhiseaduslike funktsioonide takistamisest,» ütles esindajatekoja luurekomitee demokraadist esimees Adam Schiff. 

Luskini sõnul lendas Sondland tunnistuste andmiseks spetsiaalselt Brüsselist Washingtoni ja on valmis ütlusi andma. «Suursaadik Sondland usub kindlalt, et tegutses alati Ühendriikide parimates huvides, ja on valmis vastama komitee küsimustele ammendavalt ja ausalt,» ütles advokaat. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles