Ukraina kohus võttis vahi alla Donbassis sõdinud ameeriklase

Copy
Ukraina väed septembris rahvusvahelisel õppusel Rapid Trident 2019.
Ukraina väed septembris rahvusvahelisel õppusel Rapid Trident 2019. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Vinnõtsja apellatsioonikohus võttis 6. detsembrini vahi alla USA kodaniku Craig Langi, kes osales Ukraina valitsusvägede ridades terroritõrjeoperatsioonis Ida-Ukrainas. 

Kohus andis loa Florida osariigis topeltmõrvas süüdistatav Lang kuni 6. detsembrini vahi alla võtta. Seni viibis Lang koduarestis ning oli advokaadi sõnul täitnud kõiki talle seatud tingimusi. 

Kohus langetas sellise otsuse prokuröri apellatsioonikaebuse peale. Prokuratuur soovis võtta Langi vahi alla Ühendriikidele väljaandmiseni, kuid advokaadid tahtsid jätta jõusse esimese kohtuastme otsuse.

Ameeriklase võttis kinni 21. augustil Mogiliv-Podilski piirivalve, sest teda otsib kolme kriminaalasjaga seoses taga USA. Meest kahtlustatakse varguses, röövimises ja mõrvas. Ukraina seaduse alusel tuleb selline isik välja anda. 

Lang on endine USA sõdur, kes on võidelnud nii Iraagis kui Afganistanis. 2015. aastal läks ta esmakordselt Ukrainasse, kus liitus äärmusliku rühmitusega Paremsektor ning viibis aasta aega Donbassis rindejoonel.

Pärast Ukraina seaduste muutmist 2015. aastal, sõlmis Lang lepingu Ukraina relvajõududega ning teenis rindel Svitlodarska Duhas. Mõni kuu hiljem otsustas ta relvajõududest lahkuda.

Floridas tema vastu esitatud süüdistuse kohaselt ründas Lang koos teise endise USA armee võitlejaga 2018. aastal Floridas röövimise eesmärgil kahte inimest. Ohvrid tapeti väidetavalt selleks, et saada raha Venezuelasse reisimiseks ja sealse režiimi vastu relvakonfliktis osalemiseks. Lang nimetati rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, kuid mees on kõiki süüdistusi seni eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles