Eesti inimeste toidukorv on läinud aastaga tunduvalt kallimaks

BNS
Copy
Augustikuu ostukorv osutus kalleimaks Selveris.
Augustikuu ostukorv osutus kalleimaks Selveris. Foto: Tairo Lutter

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) toidukorv kallines kolmandas kvartalis aastavõrdluses 3,9 protsenti ehk 2,94 euro võrra 78,49 euroni, võrreldes selle aasta teise kvartaliga kallinesid toidukulud 0,6 protsenti ehk 44 senti.

EKI hinnangul jääb tänavu neljandas kvartalis toidukorvi kallinemine kvartaalses võrdluses ühe protsendi piiresse, selgub EKI värskest konjunktuuriuuringust.

Piimasaadused kallinesid septembris aastavõrdluses 1,3 protsenti ja neile kulus neljaliikmelisel perel nädalas 17,89 eurot. Juust kallines aastaga 4,9 protsenti, piim-keefir 3,4 protsenti, kohupiim 2,4 protsenti ja koor 1,6 protsenti. Või odavnes aastavõrdluses 4,4 protsenti.

Lihasaaduste maksumus ostukorvis oli septembris aastatagusest 5,8 protsenti suurem, moodustades 21,61 eurot. Liha eest oli vaja välja käia 6,9 protsenti, hakkliha eest 6,3 protsenti, suitsulihatoodete eest 7,6 protsenti ja keeduvorsti eest 1,6 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Aiasaaduste ostmisele tehtavad kulutused suurenesid aastaga 2,9 protsenti 8,47 euroni nädalas. Juurviljade eest maksis neljaliikmeline pere nädalas 40,6 protsenti ja kartuli eest 43,4 protsenti rohkem kui mullu septembris. Õunad olid see-eest 50 protsenti odavamad kui mullu.

Teraviljasaaduste ostukulud suurenesid aastaga 7,3 protsendi võrra ja ulatusid 10,69 euroni nädalas. Kala maksis EKI toidukorvis 7,4 protsenti rohkem kui möödunud aasta septembris ning sellele kulus 2,89 eurot. Kanamunade ostukulud vähenesid 1,1 protsenti 1,82 eurole.

Kondiitritoodetele kulus septembris 5,1 protsenti ja suhkrule 1,4 protsenti rohkem kui möödunud aastal. Kohvi ja margariini sai kätte aga odavamalt kui mullu, nende maksumus vähenes aastaga vastavalt 2,9 protsenti ja 2,6 protsenti. Limonaad ja tee maksid sama palju kui möödunud aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles