Siseminister: tegelikult on võimalik leida need puudu olevad 10 miljonit (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Siseminister Mart Helme kinnitas Riigikogu ees, et on võimalik leida põllumeestele üleminekutoetuste täismahus väljamaksmiseks puuduolevad 10 miljonit. „Kuidas me seda vormistada suudame, seda ma ei julge teile praegu öelda," lisas ta.
Siseminister Mart Helme kinnitas Riigikogu ees, et on võimalik leida põllumeestele üleminekutoetuste täismahus väljamaksmiseks puuduolevad 10 miljonit. „Kuidas me seda vormistada suudame, seda ma ei julge teile praegu öelda," lisas ta. Foto: Arvo Meeks

Kui uskuda täna Riigikogu infotunnis parlamendisaadikute küsimustele vastanud ja peaministrit asendanud siseminister Mart Helmet, on põllumeestel lootust kergemalt hingata.

Nimelt tõstatas endine maaeluminister Urmas Kruuse küsimuse, et põllumehed pole rahul valitsuse plaaniga eraldada tuleval aastal üleminekutoetusi 15,3 miljoni euro asemel vaid viis miljonit.

„Kui ma õigesti mäletan, siis kolm erakonda kirjutasid pühalikult alla, et üleminekutoetused jätkuvad täies mahus, seda lubati enne valimisi, kõik need kolm erakonda, kes praegu valitsuses on. Aga nüüd tundub, et kui hääled saadi kätte ja saadi pukki, siis tegelikult see lubadus on unustatud,” rääkis Kruuse. „Tahaksin teie käest, kes te täna peaministri rolli täidate, kuulda, miks seda väga kõlavat lubadust pole täidetud ega ole leitud üleminekutoetust 15,3 miljoni ulatuses.”

Helme kinnitas, et olles aastakümneid olnud n-ö kahe pere koer, kes osaliselt maal, osaliselt linnas elanud, tunneb ta üsna hästi maaelu ja neid probleeme, mis seal on.

„Mis puutub top-up’i, siis jah, meil mingil läbirääkimiste perioodil oli top-up’i koha peal üleüldse ümmargune null,” meenutas Helme. „Suurte otsimiste, ümberpaigutamiste ja sõna otseses mõttes ajuväänamise tulemusena leidsime siiski viis miljonit riigipoolseks toetuseks.”

Helme kinnitas, et see pole lõplik seis. „Oleme praegu otsimas veel lisavahendeid ja te teate kindlasti endise valitsusliikmena, kui keeruline on erinevate eelarveridade pealt raha n-ö ümber suunata teiseks otstarbeks,” kostis siseminister vastuseks.

„Meil tegelikult on praegu võimalik leida need puudu olevad 10 miljonit,” ütles Helme Riigikogu saalis. „Kuidas me seda vormistada suudame, seda ma ei julge teile praegu öelda. Veel kord, ma ei ole finantsist, aga oleme kaasanud sellesse ka Rahandusministeeriumi spetsialistid ja pingutame selle nimel, et põllumeeste toetusi tõsta.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles