Narvalane Albert Beljakov jagab kohtlajärvelastega oma pikaealisuse saladusi

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Albert Beljakov ei noruta kunagi ning leiab rõõmustamiseks alati põhjust.
Albert Beljakov ei noruta kunagi ning leiab rõõmustamiseks alati põhjust. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valges saalis avati Albert Beljakovi isikunäitus. Autor kinnitab, et looming paneb teda elust rõõmu tundma ja liikuma.

Albert Beljakov on Eesti vene kunstnike ühenduse ja Narva kunstnike ühenduse Vestervalli liige. Ta ei varja oma soliidset vanust: olles juba 82aastane, jätkab ta aktiivselt töötamist. Viimastel aastatel on tal olnud rohkelt isikunäitusi mitmel pool Eestis. Valges saalis näitas Beljakov oma töid viimati kümme aastat tagasi, nüüd aga tõi siia oma uued maalid ja graafika.

Näituse avamisel osalenud on vaimustuses nii tööde kvaliteedist − eriti akvarellide puhul − kui ka nende rohkusest: näitusel on väljas 84 suurt maali. Neist pooled on valminud viimase kahe aasta jooksul, ent ega teisedki tööd "tolmusest panipaigast" välja toodud ole ning kajastavad Beljakovi viimase viie aasta muljeid. Ta reisib praegugi palju ringi ning osaleb rahvusvahelistel plenääridel − näitusel leiavad kajastust kaks tema reisi maailmakuulsale Kiži saarele ja jalutuskäigud Viiburis. Ning muud maailmad samuti − need sünnivad autori peas ning innustavad vaatajatki fantaseerima.

Albert Beljakov hakkas maalima 40aastaselt, lahkudes sõjaväeteenistusest. Ta ütleb, et Hersonis kunstifondis töötades tärkaski temas huvi kujutava kunsti vastu. Beljakovile meeldib maalida maastikupilte, ent graafika köidab teda samuti. Alates 1982. aastast elab Beljakov Eestis, omandas siin tisleri eriala ja ehitusoskused ning teenis nendega endale elatist. Viimastel aastatel pühendab ta palju aega oma hobile, kinnitades, et ei loobu naudingust pintsel ja värvid kätte võtta mitte mingite miljonite eest...

Käesolev näitus kinnitab neid sõnu: kaugeltki mitte igal autoril ei ole galeriisse tuua nii palju töid. Beljakov aga kinnitab, et tal jäi neid koju veel kaks korda rohkem. Mõnikümmend tööd pannakse välja Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaali − juba reedel avatakse seal veel üks näitus. Novembris aga oodatakse aktiivset ja elurõõmsat narvalast Kohtla-Järve kunstide kooli galeriis Ruut − kunstnik on alati valmis oma emotsioone vaatajatega jagama.

"Kui elu on põnev, siis tahadki elada ja luua," avaldab ta oma pikaealisuse lihtsa saladuse. "Olen oma loomult optimist ning püüan igas olukorras midagi positiivset leida."

Käed rüpes istuda Beljakov ei malda ning lubab kohtlajärvelastega kolme aasta pärast taas valges saalis kokku saada − juubeliks paneb ta kindlasti kokku uue näituse.

Valgesse saali jääb käesolev ekspositsioon välja 2. novembrini. Sel päeval saab seal taas Beljakovi endaga kohtuda: tema loomingule pühendatakse loeng, mille valmistab ette tema kolleeg ja vene muuseumi virtuaalse filiaali juht Olga Žarkova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles