Saksamaal hukkus Twitchis edastatud Yom Kippuri rünnakus kaks inimest

Copy
Kaader rünnakuvideost.
Kaader rünnakuvideost. Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaal Halle linnas sai eile juutide tähtsaimal, Yom Kippuri pühal toime pandud antisemiitlikus rünnakus kaks inimest surma ja veel mitu haavata.

Rünnak oli enam kui poole tunni vältel nähtav peamiselt arvutimängijatele suunatud voogedastusplatvormil Twitch.

Relvastatud noormees püüdis ukse pihta tulistades tungida Halle sünagoogi, kus viibis 70 kuni 80 inimest, kuid tal ei õnnestunud sisse pääseda. Seejärel lasi ta sünagoogi lähedal maha naise ning tappis lähedalasuvas kebabipoes enne põgenemist veel ühe isiku. 

Mees süüdistas enda filmitud videos enne rünnakut juute «probleemides» nagu feminism ja massiline sisseränne ning deklareeris, et holokausti pole olnud.

Saksa siseministri Horst Seehoferi sõnul on võimude hinnangul tegemist antisemiitlikest ja paremäärmuslikest motiividest kantud teoga.

Politsei on kahtlusaluse kinni pidanud ning tugevdanud turvameetmeid sünagoogides kogu Saksamaal.

Saksa liidukantsler Angela Merkel mõistis veretöö hukka, väljendades ühtlasi Yom Kippuri ehk lunastuspühal solidaarsust kõigi juutidega. Kantsler külastas sellega seoses ka Berliini peasünagoogi. 

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu sõnul on «terrorirünnak Yom Kippuri ajal Euroopas tõusuteel oleva antisemitismi uus ilming».

«Ma kutsun Saksa võime üles jätkama resoluutset tegevust antisemitismi fenomeni vastu,» kirjutas Netanyahu Twitteris. 

Rünnaku hetkel sünagoogis olnud juutide seas oli ka 10 ameeriklast, ütles USA suursaadik Richard Grenell.

Halle juudikogukonna juhi Max Privorozki sõnul näitas sissepääsu juures olnud turvakaamera, kuidas kiivrit kandnud isik hoonesse üritas sisse murda.

«Ründaja tulistas korduvalt ukse pihta ja viskas selle suunas ka mitu Molotovi kokteili, ilutulestikurakett või granaati,» rääkis Privorozki. «Kuid uks jäi suletuks - Jumal kaitses meid. Kogu see asi kestis vist viis kuni kümme minutit.» 

Saksamaal on viimastel aastatel toime pandud mitmeid rünnakuid, seda nii islamistide kui uusnatside poolt. 

Kolme kuu eest tapeti Kasseli linnas kohalik migrantide-meelne poliitik Walter Lübcke. 

Seehofer hoiatas möödunud kuul paremäärmusluse tõusu eest, nimetades seda sama suureks ohuks kui radikaalset islamismi.

Ministri sõnul leidis politsei mullu paremäärmuslastega seotud kuritegude uurimisel 1091 relva, sealhulgas tulirelvi ja lõhkeainet. 2017. aastal oli sama arv 676. 

Kolmapäevase rünnaku filmimine meenutas märtsis Uus-Meremaal 51 inimese elu nõudnud mošeetulistamist. Ka tollal voogedastas ründaja suurt osa oma tapatalgutest Facebookis. 

Saksa meedia andmeil oli Halle ründaja 27-aastane Saksi-Anhalti liidumaal sündinud Stephan B.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles