USAs vahistati luuresaladusi lekitanud terroritõrjeanalüütik

Copy
USA lipp.
USA lipp. Foto: Drew Angerer / AFP

USAs vahistati kolmapäeval ajakirjanikele ülisalajase luureinfo lekitamise eest kaitseluureagentuuri (DIA) terroritõrjeanalüütik, ütlesid ametnikud. 

Kaitseministeeriumile alluv DIA on Ühendriikide sõjaväeluureteenistus. 

Henry Kyle Frese (30) võeti vahi alla tööle saabudes ja talle esitati süüdistused kahes salastatud riigikaitseinformatsiooni avaldamise süüdistuspunktis, ütlesid ametnikud. 

«Frese tabati tundlikku riikliku julgeoleku informatsiooni isikliku kasu saamiseks avalikustamiselt otse teolt,» ütles USA justiitsministri asetäitja John Demers ajakirjanikele. 

Justiitsministeerium ei avaldanud lekitatud info sisu, märkides vaid, et see puudutas välisriigi relvasüsteeme. Samuti ei avaldatud kahe ajakirjaniku isikut, kellele Frese salastatud teavet lekitas. 

Teda võib oodata mõlemas salastatud teabe edastamise süüdistuspunktis süüdimõistmise korral kuni 10-aastane vanglakaristus. 

Frese töötas DIA alltöövõtjana ajavahemikul 2017. aasta jaanuarist 2018. aasta veebruarini ja seejärel täieõigusliku DIA töötajana, kellel oli ligipääs ülisalajastele andmetele, ütlesid ametnikud. 

Asjasse segatud ajakirjanikud töötasid ilmselt telekanalite CNBC ja NBC News heaks, selgub süüdistusest ja Frese Twitteri kontolt väljanopitud infost. 

CNBC teatas 2018. aasta mais viitega «USA luureinfoga kursis olevale allikale», et Hiina paigaldas vaidlusalustele Spratly saartele laevavastased tiibraketid ja pind-õhk-tüüpi raketisüsteemid.  

Virgina idaringkonna vandemeeste kogu süüdistusest selgub, et Fresel oli ühe mainitud ajakirjanikuga armusuhe. 

Süüdistusest selgub veel, et eelmise aasta aprillis või mais pääses Frese mitmel korral ligi tema tööülesannetega mitteseotud luureraportile ja edastas informatsiooni ühele ajakirjanikule. 

Frese mobiiltelefoni kuulati pealt ja septembris kuuldi teda salastatud teavet ühele ajakirjanikule edastamas, lisati selles. 

«Frese avalikustas väidetavalt salastatud riigikaitseteavet, mis asetab meie riigi ja rahva ohtu,» ütles Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eriagent Alan Kohler. «Ta rikkus oma vannet teenida ja kaitsta Ühendriike.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles