Kohtunik taandas Valvo Semilarski kriminaalasja protsessilt prokuröri

Copy
Prokurör Margus Gross (keskel) leiab, et tema suhted Valso Semilarskiga ei ole sõbralikud.
Prokurör Margus Gross (keskel) leiab, et tema suhted Valso Semilarskiga ei ole sõbralikud. Foto: Sille Annuk

Kaks aastat tagasi kuriteokahtlustuse saanud ja nüüd toimingupiirangu rikkumises süüdistatav Tartu endine abilinnapea Valvo Semilarski esitas esmaspäeval Tartu maakohtus peetud eelistungil taotluse taandada tema süüasja arutamiselt prokurör Margus Gross. Täna rahuldas kohtunik Marju Persidskaja Semilarski taotluse ning taandas Grossi kriminaalasja protsessilt.

Prokuröri taandamise põhjusteks nimetas Semilarski asjaolu, et nii tema, kui ka menetlusosaline AS Eviko juht Kaimo Sepp ja prokurör Margus Gross on omavahel tuttavad ning seetõttu ei ole Gross Semilarski hinnangul riikliku süüdistajana objektiivne.

Kohus leidis, et prokurör jõudis süüdistuseni tõendite erapooletu hindamisega. Samas leidis kohus, et Semilarski käitumisele õigusliku hinnangu andmisel võivad tekkida kahtlused süüdistaja erapooletuses. Kuna kohtu hinnangul võib tekkida Grossil süüdistusfunktsiooni täitmise käigus Kaimo Sepaga huvide konflikt, siis Grossi jätkamine prokurörina protsessis ei ole kohtu hinnangul õige. «Menetlus mitte ei pea üksnes olema, vaid ka näima aus,» vahendas kohtu pressiesindaja Anett Kreitsman.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Kretel Tamme sõnul on prokuratuur jätkuvalt seisukohal, et prokuröri ja süüdistatava vahel ei ole sellist omavahelist suhet, mis võiks kuidagi mõjutada prokuröri objektiivsust. «Margus Gross ja Valvo Semilarski ei ole omavahel sõbrad ega peretuttavad, olenemata sellest, mida Valvo Semilarski väidab,» ütles Tamm.

Tema sõnul lõi vastaspool sellise fooni, kus kohtul ei olnud võimalik teha muud otsust kui prokurör taandada. Taandamismäärus ei ole vaidlustatav.

«Praeguse menetlusega on kursis kaks prokuröri ning ringkonnaprokurör Allar Nisu saab kohtumenetluse üle võtta vähima takistuseta,» ütles Tamm ning lisas, et  prokuröri vahetus ei mõjuta protsessi käiku ega süüdistuse sisu.

Semilarski selgitas, et on kohtu otsusega rahul. «Täna tunnen, et esimest korda kogu selle aja jooksul liiguvad asjad õiges suunas, asjajamine on kiirem ja ausam, kui kohtueelse menetluse jooksul,» sõnas ta.

«Nädal enne minu kinnipidamist kohtasime abikaasaga Margus Grossi ja tema abikaasat restoranis, kus mina tervitasin teda kättpidi ning kallistasin tema abikaasat. Põgusa kohtumise lõpul lahkusime sõnadega, et peaksime tulevikus proovima tihedamini kohtuda,» meenutas Semilarski üht seika esmaspäevasel kohtuistungil. Nädal hiljem pidas politsei Semilarski kahtlustatuna korruptsioonikuriteos raekojas kinni ja korraldas läbiotsimise ning kogu temaga seotud menetlust juhtis talle üllatuslikult Gross.

Semilarski selgitas, et ta pole harjunud prokurör Grossi poole pöörduma teietades ning tema ees- ja perekonnanime välja öeldes. Seda enam on talle arusaamatu ja ebamugav, et tema tuttav prokurör Gross juhib temaga seotud kriminaalasja menetlust.

«See on pretsedent, et töövälised suhted kvalifitseeruvad toimingupiirangu rikkumisena. Kui mulle heidetakse ette, et ma ei tohi oma tuttavate suhtes langetada otsuseid, siis see põhimõte peab kehtima ka Margus Grossi kohta,» lisas Semilarski. Ta pidas silmas asjaolu, et Semilarski süüdistuse üks osa puudutab Pirogovi pargi korrastamist ning et selle töö teostajaks sai Semilarski ja Grossi ühise tuttava Kaimo Sepa ettevõte AS Eviko. Ka Semilarski kaitsja Oliver Nääs viitas ühel varasemal kohtumisel sellele asjaolule ning tegi prokurörile ettepaneku end ise taandada.

Prokurör Gross selgitas, et ei pea end ja Semilarskit headeks sõpradeks. «Ma ei ole kunagi käinud Valvo Semilarskil külas ja vastupidi. Esimene kokkupuude Valvo Semilarski kontaktandmetega oli mul tööalane, arutatava kriminaalasja kohtueelse uurimise käigus. Mõtlen siin telefoninumbrit, meiliaadresse ja teisi sarnaseid kontakteerumiseks vajalikke andmeid. Seega ei saa öelda, et me oleks olnud lähedastes suhetes,» ütles ta.

Kriminaalasja arutamine Tartu maakohtus algab 8. jaanuaril 2020. aastal. Kohtuvaidlused on esialgu planeeritud 14. maiks 2020.

Valvo Semilarski (paremal) ja tema kaitsa Oliver Nääs esmaspäevasel kohtuistungil.
Valvo Semilarski (paremal) ja tema kaitsa Oliver Nääs esmaspäevasel kohtuistungil. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles