Margot Roose: miks me vajame rohelist maksureformi? (16)

Copy
Margot Roose
Margot Roose Foto: Erakogu

Oluline on panna kaupadele ja teenustele keskkonnamõjusid selgelt näitav hinnasilt, sest ainult nii saavad inimesed teha informeeritud ostu otsuseid, kirjutab Margot Roose (Eesti 200). 

Kujutage ette, et soovite osta kimbu roose. Aga roosid on järsku väga kallid, sest nende hind kajastab kõiki kasvatamiseks ja kohaletoomiseks kulunud ressursside hinda ning ka maksumäära, mis võtab arvesse ressursside kasutamise mõju looduskeskkonnale. Suur osa Euroopas müüdavatest lõikelilledest kasvatatakse Aafrikas, kus kasutatavate väetiste tõttu kuivavad järved koos nendes elutsevaga. Lilled tuleb transportida kiiresti ja õigel temperatuuril, seega lennukitega. Kui hinna sisse arvestada mitte üksnes kulunud väetis ja tööjõud, vaid ka kadunud elurikkus järves ja lennu süsihappegaasi väljaheite määr, oleks Aafrika roosikimbu õiglane hind kordades kõrgem kui praegu. Nüüd kujutlege, et seisate lillepoes ja teil on valida, kas osta need väga kallid roosid või osta tunduvalt soodsamad Eestis kasvatatud liiliad või astrid või üldse lillede ostmisest loobuda. Sellised oleksid tarbija valikuvõimalused pärast rohelist maksureformi.

Laskumata kliimasoojenemise olemasolu vaidlustesse, on selge, et maailma ressursside varud ammenduvad, kui jätkame vanamoodi. Lisaks tekitab meie tarbimine liiga palju prügi ja saastet. Vajame uut majandus- ja tarbimismudelit, mis lähtuks mitte ressursi omahinnast, vaid ressursi kasutamise mõjust keskkonnale, ning sellise maailma loomiseks on rohemaksud vältimatud.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles