Saarlased tähistasid valge kepi päeva kokkamisega

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
SALAT PURKI: Pimedate ühingu liikmed Maaja Rei ja Sirje Tarkin on oma tööga peaaegu valmis.
SALAT PURKI: Pimedate ühingu liikmed Maaja Rei ja Sirje Tarkin on oma tööga peaaegu valmis. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa pimedad ja vaegnägijad õppisid eilsel valge kepi päeval köögivilju hapendama.

Saaremaa pimedate ühingu saalis askeldas eile pärastlõunal pika laua taga naiste seltskond. Kes lõikas kapsast ja peeti ribadeks, kes juba segas ja sõtkus tükeldatud köögivilja plastikämbrites, kes pani segu purki.

"Kõigepealt teeme kapsast, porgandist, punapeedist, kaalikast, küüslaugust, sibulast ja ingverist toorsalati," selgitas hapendamisteemalise töötoa juhendaja Eda Sarv Viljandimaal tegutsevast Meeltepesa OÜ-st. "Väga oluline on lisada valmis lõigutud kraamile meresoola – see aitab köögiviljast vedeliku välja tuua."

Vedelik peab köögivilja katma nii, et õhk salatile ligi ei pääseks. Salatit soovitas Sarv hoida keeratava kaanega purgis kaks ööpäeva toasoojas, et see hapneda saaks, ja seejärel asetada külmikusse. "Hapnemisel tekivad kasulikud bakterid ja salatist saad ka kõhu täis," rääkis Sarv. "Apteegist ostetud probiootikumidest sa kõhtu ju täis ei saa."

Hapendamise teooriaga olid pimedate ühingu liikmed end kurssi viinud juba enne lõunat, kui Eda abikaasa, Meeltepesa OÜ esindaja ja Viljandimaa pimedate ühingu esimees Arvu Sarv saarlastele toiduainete fermenteerimise ehk hapendamise ja kääritamise kohta loengut pidas. "Väga tublid ja usinad tüdrukud on siin täna," kiitis Eda Sarv. 

Saaremaa pimedate ühingusse kuuluval Anu Pahapillil oli parasjagu käsil toorsalati sõtkumine. "Kodus olen kapsast hapendanud, aga sellist segasalatit küll mitte," ütles Pahapill. "Päris põnev on uusi asju õppida."

Pahapilli sõnul on ta vaatamata puuduvale nägemisele harjunud süüa tegema. "Lõikamistööd teen näpu vahel, mitte lõikelaual – nii on kõige parem," tõdes ta.

Saaremaa pimedate ühing tähistas rahvusvahelist valge kepi päeva juba 14. korda. Ühingu juhi Anneli Lõhmuse sõnul pühendati see tänavu toiduteemale, kuna sügisel leidub palju kodumaist kraami, mida võiks purki panna.

"Kes päris üksi sellise tööga hakkama ei saa, siis abilisega ikka," lausus Lõhmus. "Meie pimedate seas leidub neid, kes igal aastal kurgid hapnema panevad."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles