Norra peatas relvaekspordi Türki

Copy
Suits kerkimas Türgi pommirünnaku sihtmärgiks olevast Ras al-Ayni linnast Süürias. 
Suits kerkimas Türgi pommirünnaku sihtmärgiks olevast Ras al-Ayni linnast Süürias. Foto: Sedat Suna/EPA/Scanpix

Türgi NATO liitlane Norra teatas neljapäeval, et peatab pealetungi tõttu Süüria kurdidele relvaekspordi Türki. 

«Kuna olukord on keeruline ja muutub kiiresti, ei käsitle välisministeerium ettevaatusabinõuna ühtki uut nõudmist eksportida Türki kaitsematerjale või mitmeotstarbelisi materjale,» seisab Norra välisministri Ine Eriksen Søreide e-kirjas AFP-le. Ta lisas, et ministeerium vaatab üle ka kõik juba väljastatud relvaekspordiload.

Soome, mis ei kuulu NATOsse, teatas, et esialgu ei väljastata uusi ekspordilube relvade tarbeks, mis on mõeldud Türgile või teistele pealetungiga seotud riikidele. ​Kaitseminister Antti Kaikkoneni sõnul on otsuse taga Türgi pealetung Põhja-Süürias ning asjaolu, et Soome ei ekspordi relvastust sõjas või inimõigusi rikkuvatesse riikidesse. See seisukoht on ka valitsusprogrammis.

«Niisama lihtne see lubade tühistamine ei ole. Soome peab jälgima teiste ELi riikide käitumist selles küsimuses,» ütles kaitseminister parlamendis.

Soome valitsus andis viimati loa Türki relvi eksportida 19. septembril. Luba puudutas laskeplatvorme, millega saadetakse lendu droone ning õppustel sihtmärkideks kasutatavaid lennukimakette. «Türgil ei olnud kolme nädala eest käsil sõjalist operatsiooni Süürias ja ega kuigi paljud maailmas ei pruukinud veel nädal tagasigi teada, milline saab olukord nüüd olema,» tõdes Kaikkonen.

Türgi alustas kolmapäeval pealetungi Põhja-Süürias tegutsevatele kurdi üksustele ning plaanib luua seal piirist 30 kilomeetri sügavuse puhverala, kuhu tahab saata umbes miljon Türgis elavat süüria põgenikku.

Türgi pealetung pälvib pahameelt rahvusvaheliselt ning peljatakse, et rünnak läidab Süürias uue humanitaarkriisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles