Nobeli kirjanduspreemia pälvinud Olga Tokarczuk arvas esialgu, et teda veetakse ninapidi

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Olga Tokarczuk 10. oktoobril Saksamaal Bielefeldis, kus ta pidas pärast preemia kätte saamist loengu.
Olga Tokarczuk 10. oktoobril Saksamaal Bielefeldis, kus ta pidas pärast preemia kätte saamist loengu. Foto: Thilo Schmuelgen / REUTERS / Scanpix

10. oktoobril jagati välja kaks Nobeli kirjanduspreemiat ja 2018. aasta eest määrati see poola kirjanikule Olga Tokarczukile. Akadeemia ametlikul Facebooki lehel on kirjeldatud emotsioone, mis tabasid nii uudist kuulnud kirjanikku kui temaga ühendust saanud sekretäri.

Rootsi Akadeemia alaline sekretär Mats Malm.
Rootsi Akadeemia alaline sekretär Mats Malm. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Rootsi Akadeemia alaline sekretär Mats Malm püüdis kirjanduspreemia laureaati Olga Tokarczuki enne ametlikku teadaannet telefoni teel kätte saada. «Mul ei olnud otsenumbrit, mistõttu proovisin tõlkijaid, kirjastajaid ja lõpuks sain ühendust, kuid muidugi pidin tõestama, kes ma olen,» selgitas Malm, kui rääkis, kuidas temasse suhtuti esialgu suure kahtlusega.

Kui sekretär Tokarczuki viimaks telefonitsi kätte sai, oli kirjanik parasjagu autos ja sõitis Saksamaal planeeritud raamatuesitlusele. «Ta oli üsna suures šokis ja elevil,» märkis Malm, kelle sõnul arvas kirjanik, et tegu on mingi vembuga. «Ma andsin talle mõne minuti ja helistasin hiljem tagasi, et ta saaks parkimiskoha leida ja asjade üle järele mõelda. Seejärel rääkisime veel mõnda aega ning siis tuli aeg otsus välja kuulutada.»

Mats Malm oli enda sõnul juba närvis, et ei saagi kirjanikku õigel ajal kätte. Samas ootas ta ka eesolevat vestlust suure elevusega. «Ta on on olnud imeline tuttav, kuid siiani seda vaid läbi raamatute,» märkis sekretär. «Mul on väga hea meel, et mul on võimalus temaga lähemalt tuttavaks saada ja ta siia Stockholmi kutsuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles