Nobeli rahupreemia pälvis Etioopia peaminister (1)

Postimees
Copy
Etioopia peaminister Abiy Ahmed.
Etioopia peaminister Abiy Ahmed. Foto: TIKSA NEGERI / REUTERS / Scanpix

Järjekorras sajanda Nobeli rahupreemia pälvis Etioopia peaminister Abiy Ahmed Ali, kes oma lühikesel valitsemisajal on suutnud sõlmida naaberriigi Eritreaga rahu ja vabastanud poliitvangid.

Nobeli preemia komitee teatas, et Etioopia peaminister väärib rahupreemiat oma püüdluste pärast saavutada rahu ja suurendada rahvusvahelist koostööd. Eriti tähelepanuväärseks peeti peaministri pühendunud tegevust piirikonflikti lahendamisel naaberriigi Eritreaga.

«Oleme riigina uhke,» kirjutas Etioopia peaministri kantselei Twitteris.

43-aastane Ali sai Etioopia peaministriks mullu aprillis. Oma ametiaja esimese kuue kuu jooksul suutis peaminister astuda samme rahu saavutamise suunas Eritreaga, vabastas vanglast dissidendid ja kutsus tagasi kodumaale eelmiste liidrite poolt terroristideks nimetatud relvastatud gruppide liikmed.

«Ma ütlesin sõpradele alati, et kui see mees pääseb võimule, näete Etioopias aset leidmas palju muutusi,» ütles Etioopia ärimees Tareq Sabt peaministrit iseloomustades.

Nobeli preemia on prestiižne auhind, mida antakse välja füüsika, keemia, meditsiini, kirjanduse ja rahu valdkonnas inimestele või organisatsioonidele, kes on viimase 12 kuu jooksul oma tegevusega inimkonnale kõige rohkem kasu teinud. Nii kirjeldas Nobeli preemia olemust Alfred Nobel.

Kokku kandideeris sel aastal Nobeli rahupreemiale 301 isikut ja organisatsiooni, kelle nimed olid salajased. Siiski spekuleeriti, et üks favoriit rahupreemiale oli Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg.

2018. aastal said Nobeli rahupreemia Kongo Demokraatliku Vabariigi günekoloog Denis Mukwege, kes aitab relvastatud mässuliste poolt vägistatud naisi ning Iraagi jeziid Nadia Murad, kes oli mitu kuud Islamiriigi võitlejate käes vangistuses.

Nad said rahuauhinna oma pingutuste eest takistada ja lõpetada sõjalise konfliktiga kaasnev seksuaalvägivald.

Tuntuimate rahupreemia saajate seas on endised USA presidendid Barack Obama ja Jimmy Carter, samuti on selle pälvinud Euroopa Liit ja ÜRO. 

Nobeli füüsikapreemia pälvis 1921. aastal Albert Einstein. Marie Curie pälvis 1903. aastal Nobeli füüsikapreemia ja 1911. aastal Nobeli keemiapreemia. 

Nobeli preemiaid antakse välja alates 1901. aastast, aga vahel, peamiselt sõja tõttu, on preemiate väljaandmisest loobutud. Vahel pole preemiat määratud ka seetõttu, et sobiv laureaat on puudunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles