Volikogu on nõus: Vanalinna kooli asemel rahasüstid mujale

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
RAHVA TAHE: Volikogu juht Tiiu Aro ja volinikud Raimu Aardam, Kalle Laanet, Aivar Aru ja Mart Mäeker hääletasid eelarvestrateegia poolt.
RAHVA TAHE: Volikogu juht Tiiu Aro ja volinikud Raimu Aardam, Kalle Laanet, Aivar Aru ja Mart Mäeker hääletasid eelarvestrateegia poolt. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vallavolikogu võttis vastu eelarvestrateegia, mille järgi kulub esialgu Kuressaare Vanalinna kooli remondiks kavandatud raha hoopis ühinemislepingu objektidele ning Sääre tuletornile.

Eilsel erakorralisel istungil võttis volikogu vastu Saaremaa valla eelarvestrateegia aastaiks 2020–2023. Poolt hääletas 18 vallavolinikku, vastu viis ja üks jäi erapooletuks.

Seega lükkub Vanalinna kooli remont, millele kulunuks üle nelja miljoni euro, kaks aastat edasi ehk aastaisse 2022–2023.

Eelarvestrateegia eenõus tehtud muudatuste järgi investeerib vald näiteks aastail 2020–2021 Leisi veevärki 300 000 eurot, Mustjala sotsiaalmaja ehitusse 300 000 eurot, Kaali–Kõljala kergliiklustee ehitusse 200 000 eurot ning Laimjala ja Audla vee- ja kanalisatsioonisüsteemide renoveerimisse 250 000 eurot.

Kultuuri- ja spordikomisjoni ettepanekul ehitatakse Kuressaare jalgpalliväljaku tribüünile külgseinad ja katus, mis läheks maksma 30 000 eurot.

Kriitilise sõnavõtuga parandusi täis eelnõu kohta astus kuulajate ette volikogu reformierakondlasest liige, ettevõtlus- ja majanduskomisjoni kuuluv Andres Tinno, leides, et eelarvestrateegia eelnõu koostanud vallavalitsus ei tegutse strateegiliselt. 

"Järgmise aasta eelarve on koostamisel, tehke seda, palun, strateegiliselt," soovitas ta. "Kui räägime, et meil ei ole Vanalinna kooli jaoks raha, siis mina näen, et seda raha on. Küsimus on aga, kas seda kooli vaja on."

"See, et vallavalitsus sisuliselt viimasel hetkel tegi väga suuri ja põhimõttelisi muudatusi, ei ole hea praktika," tunnistas vallavanem Madis Kallas, lisades, et vald peab siiski kinni pidama ühinemislepingust. "Meie kui kohaliku omavalitsuse eesmärk on areng kõikjal Saaremaal."

Sääre majakese majandaja pole veel teada

Saaremaa vallavalitsusel puudub esialgu kindel teadmine, kes hakkab pärast Sääre tuletorni tehnohoone rekonstrueerimist selles hoones majandama.

Saarte Hääle küsimusele, mis funktsiooni hakkab tehnohoone pärast remonti täitma, vastas vallavanem Madis Kallas, et kõik need arutelud seisavad alles ees ja küsimus peab vastuse saama enne 2021. aasta eelarve koostamise alustamist järgmise aasta augustiks. Selleks ajaks peab olema selge ka see, mismoodi hakatakse seda hoonet tulevikus haldama. Kas tegeleb haldamisega vallavalitsus või antakse hoone rendile erasektorile. 

Saaremaa vallavolikogu otsustas eile, et Sääre tuletorni tehnohoone kapitaalremont, millele on arvestatud 350 000 eurot, tehakse eelarvestrateegias sätestatud mahus üksnes siis, kui kaasrahastus olemas.

Abivallavanem Marili Niitsi sõnul kuluks selleks valla rahakotist 150 000 eurot, kaasrahastuse suuruseks on arvestatud aga 200 000 eurot.

"Kust seda kaasrahastust leida – kuna tegemist on turismiobjektiga, teeb vallavalitsus selle nimel tööd, et leida vahendid näiteks regionaalinvesteeringutest," ütles Niits.

Ain Lember

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles