Ülo Roos, tuntud mees Tuule tänavalt saab täna 80

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
MEES NAGU ORKESTER: Ülo Roosi mitmekülgsust annab imetleda.
MEES NAGU ORKESTER: Ülo Roosi mitmekülgsust annab imetleda. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ennekõike tuntakse täna 80. juubelisünnipäeva tähistavat Ülo Roosi kui giidi, õhtujuhti ja pulmavanemat, kõne- ja kirjameest. 

Ülo Roos on üks vähestest, kes täitnud meistersportlase normatiivi jalgsimatkamises. Reisihimulisena on ta läbinud matkaradu ja käinud tavaturistina mitmekümnes riigis.

Täna täitub sellel Tuule tänava mehel 80. aastaring. Vaatad mehele näkku ja ei usu. Üle kuuekümne ei paku. 

Juba pisikese poisipõnnina tuli Salmel sündinud Ülol eluraskusi tundma õppida. Tema pere küüditati 1941. aasta suvel Venemaa avarustele. Poiss ei olnud siis kahenegi. Nälg, raske töö ja haigused murdsid Ülo vanemad ja kaasa tulnud vanaema. Orvuks jäänud poiss pandi lastekodusse.

Ülo on tänulik saarlasest õpetajale Sinaida Koostale, kes sõitis küüditatute lapsi tagasi Eestisse tooma. Ülo sai endale uue kodu Tehumardi külas. Joosti talu perenaine ja peremees võtsid poisi oma kasvatada. Kasuvanematega Ülol vedas. "Suure toa nurgas oli kapp söögikraamiga. Sealt leidsin ma alati midagi suhu pistmiseks. Minu esimeseks tööks oli lammastel silm peal hoida," meenutab Ülo.

Palgatöö leidis nooruk Salme konservitööstuses. Seal tuli tal konservitoose saepuru ja liivaga roostest puhtaks nühkida.

Rannaäärse poisina ihkas Ülo merele. Ta unistas tüürimehekutsest. Küüditamine tõmbas aga sellele unistusele kriipsu. Tallinna kalatööstuslikus merekoolis valis ta tehnoloogieriala.

Suurlinna tuled teda ei köitnud. Kooli lõpetamise järel tuli Ülo tagasi kodusaarele. Talle pakuti tööd Kingissepa kalakombinaadis, mõne aja pärast Veere kalatsehhis meistri- ja seejärel juhatajaametit. Aastaid töötas ta Saare Kaluri Vätta kalatsehhi juhatajana.

Juubilar on olnud ka suure kalamajandi dispetšer ja ehitanud Nasval paate.

Kuressaarlasena on Ülo Roos palju kaasa aidanud kodulinna muutmisele, tema rajatud on pilkupüüdev dendropark Tuule tänava mere ääres.

Kaks aastat tagasi võttis ta president Kersti Kaljulaidilt vastu Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Saarte Hääl ja Kadi raadio soovivad vahvale sõnameistrile ja naljamehele tervist, erku meelt ja pind päkka edasistel matkaradadel.

Pikem intervjuu Ülo Roosiga homses Kadi raadio saates “Külavahelood” algusega kell 15.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles