Pentagon: USA paigutab Saudi Araabiasse 3000 sõdurit (1)

Copy
USA õhutõrje raketisüsteem Patriot.
USA õhutõrje raketisüsteem Patriot. Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS

Pentagon teatas reedel, et on kinnitanud täiendavalt 3000 sõduri ja sõjatehnika paigutamise Saudi Araabiasse, et tõhustada riigi kaitset pärast rünnakuid selle naftarajatistele, milles on süüdistatud Iraani. 

USA kaitseminister Mark Esper kiitis heaks veel kahe raketipatarei Patriot, ühe raketitõrjesüsteemi THAAD ja kahe hävitajate eskadroni saatmise, on öeldud Pentagoni avalduses.

«Minister Esper teatas sel hommikul Saudi kroonprintsile ja kaitseministrile Muhammad bin Salmanile täiendavate vägede paigutamisest, et kindlustada ja tõhustada Saudi Araabia kaitset,» öeldi selles.

«Koos teiste vägedepaigutustega teeb see kokku täiendavalt 3000 sõdurit,» lisati avalduses. 

Neljapäeval oli Pentagon teatanud paarisaja sõduri, nelja Sentineli radari ja ühe Patrioti patarei saatmisest kuningriiki. 

Washingtoni ja Ar-Riyadi hinnangul oli Saudi naftarajatisi 14. septembril tabanud rünnaku taga Iraan. 

Ühendriikide president Donald Trump jättis läinud reedel toimunud kohtumisel Iraani ründamise võimaluse esialgu kõrvale, kuid kiitis heaks püüdlused tugevdada julgeolekut Saudi Araabias ja Lähis-Idas. Ta ütles ajakirjanikele, et praegu näitab vaoshoitus «kõvasti rohkem jõudu» kui vasturünnak.

Patriotide ja Sentinelide eesmärk on anda sõjaväele parem ülevaade Saudi Araabia põhjaosas toimuvast. Saudi kaitsesüsteemid on praegu koondunud kuningriigi lõunaossa, et kaitsta teda Jeemenis Iraani toel tegutsevate huthi mässuliste rünnakute eest. Huthid ründavad Saudi Araabiat pea iga päev ning vahel ka Araabia Ühendemiraate.

Esper ütles eelmisel nädalal, et julgeoleku tugevdamine saab olema esimene samm. Ametnike sõnul räägivad nad ka liitlasriikidega ning üritavad kaasata Lähis-Idas kaitsesse rohkem liitlasriike. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles