Leht: USA prokurörid uurivad Giuliani tegemisi Ukrainas

Copy
Rudy Giuliani.
Rudy Giuliani. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

USA Manhattani föderaalprokuratuur uurib, kas president Donald Trumpi ihuadvokaat Rudolph Giuliani rikkus Ukrainas presidendi rivaalide kohta mustavat materjali otsides lobitööseadust, kirjutas leht New York Times viitega kahele uurimisega kursis allikale.

Ühe allika sõnul võtsid uurijad luubi alla Giuliani püüdlused õõnestada Marie Yovanovitchi, kes oli tollal Ameerika suursaadik Ukrainas. USA välisministeerium kutsus Yovanovitchi tagasi kevadel osana Trumpi laiemast kampaaniast survestada Ukrainat isikliku poliitilise kasu nimel. 

Giuliani uurimine on seotud kahe tema ärikaaslasega – Lev Parnasi ja Igor Frumaniga –, kellele prokurörid esitasid valimiskampaania väärkasutamisega seotud süüdistuse. Väidetavalt edastasid Parnas ja Fruman raha ühele kongresmenile, kellelt nad tahtsid abi Yovanovitchi ametist lahtikangutamiseks.

Manhattani prokurörid uurivad, kas Giuliani rikkus välismaal lobitöö tegemise seadust, kui ta lävis Ukraina ametnikega, kellega koos ta otsis mustavat materjali Trumpi vastaste kohta.

Timesi sõnul eitas Giuliani seaduserikkumist, kuid tunnistas, et tema ja ta ärikaaslased üritasid koguda koos Ukraina prokuröridega kahjustavat infot Yovanovitchi ning Trumpi ja tema liitlaste sihtmärkide kohta. Teiste seas olid sihikul endine USA asepresident Joe Biden ja tema poeg Hunter Biden.

Giuliani arvates pole föderaalprokuratuuril mingit alust esitada talle süüdistust välismaal lobi tegemise seaduse rikkumises, sest ta tegutses infot kogudes Trumpi nimel.

Advokaadi sõnul ei tegutsenud ta Ukraina prokuröri Juri Lutsenko nimel, kellega koos ta Yovanovitchi ja teiste kohta infot kogus ning seda USA valitsusele ja ajakirjanikele edastas.

«Oleks totter öelda, et tegin seda Lutsenko heaks, kui esindasin Ühendriikide presidenti,» lausus Giuliani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles