Ecuadori protestiliikumine nõustus otsekõnelustega

Copy
Meeleavaldus Quitos.
Meeleavaldus Quitos. Foto: RODRIGO BUENDIA / AFP/Scanpix

Ecuadoris kütusehinna tõusu vastaseid meeleavaldusi juhtiv põlisrahvaste liikumine teatas laupäeval, et võttis vastu president Lenín Moreno ettepaneku pidada otsekõnelusi. 

Põlirahvaste organisatsioonide koondav ühendus CONAIE, mis oli alles reedel presidendi ettepaneku tagasi lükanud, teatas päev hiljem, et muutis pärast oma liikmetega konsulteerimist meelt. 

Ecuadoris puhkesid pärast kütusehindade 120-protsendise tõusu jõustumist 3. oktoobril viimaste aastakümnete suurimad meeleavaldused.

Hinnatõusu põhjustas valitsuse otsus tühistada osana Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) sõlmitud laenuleppest kütusesubsiidiumid, mis tõi kaasa hindade enam kui kahekordistumise. 

CONAIE soovib enda teatel kohtuda Morenoga silmast silma, et rääkida selle otsuse ja teiste IMF-iga kokkulepitud reformide "tühistamisest või muutmisest". 

Pealinnas Quitos on rohkem kui nädala jooksul kokkupõrgetes julgeolekujõududega surma saanud vähemalt viis protestijat, kelle seas ka üks põliselanike juhtidest. Vigastada on saanud ja kinni on peetud peaaegu 2000 inimest. 

Moreno on kuulutanud välja üleriigilise eriolukorra ja viinud väidetava riigipöördeohu tõttu valitsuse pealinnast ära Guayaquili sadamalinna.

Ecuadori president on süüdistanud rahutuste õhutamises Venezuela sotsialistist presidenti Nicolás Madurot ja oma eksiilis elavat eelkäijat Rafael Corread. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles