Prantsusmaa ja Küpros korraldavad saare vetes mereväeõppuse (1)

Copy
Helikopter Küprose majandusvetes asuva Türgi puurimislaeva Fatih juures 9. juulil.
Helikopter Küprose majandusvetes asuva Türgi puurimislaeva Fatih juures 9. juulil. Foto: AP/Scanpix

Prantsusmaa ja Küpros korraldavad saareriigi vetes ühise mereväeõppuse ajal, kui Nikosia ja Türgi vahel kestab tüli saare avamere gaasimaardlate kasutamise pärast. 

Kaks Süüria rannikule suunduvat Prantsuse fregatti kavatsevad osaleda sel nädalavahetusel rutiinsel õppusel Küprose vetes, ütles Prantsuse relvajõudude pressiesindaja Frédéric Barbry laupäeval. 

Üks laev saabus õppusepiirkonda neljapäeval ja teine peaks pärale jõudma pühapäeval.

USA juhitava äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastase koalitsiooni tähtis liige Prantsusmaa hoiab jälgimise ja koordinatsiooni eesmärkidel Süüria ranniku lähedal sõjalaevu, sõnas Barbry. 

Türgi sõjalaevade saadetud puurimislaev peaks alustama lähiajal puurimist vetes, kus Küpros on andnud maagaasimaardlate uurimiseks loa Prantsuse energiafirmale Total ja Itaalia energiaettevõttele Eni. 

Teine Türgi puurimislaev alustas Küprose majandusvetes puurimist juunis. 

Euroopa Liit ja selle liikmesriigid on tauninud Türgi puurimistegevust Küprose vetes, nimetades seda ebaseaduslikuks. 

Prantsuse kaitseminister Florence Parly kirjutas laupäeval Twitteris, et Küprose ja Prantsuse ühisõppus võimaldab Küprosel täita oma kohustusi enda suveräänsetes vetes. 

Küprose kaitseminister Savvas Angelides ütles, et sõjaväeõppus saadab sõnumi selle riigi tegevusest oma õiguste kasutamisel eksklusiivses majandusvööndis. Valitsus püüab tema sõnul vastata Türgi sammudele õiguslike, poliitiliste ja diplomaatiliste vahenditega. 

Türgi, kes ei tunnusta EL-i kuuluvat Küprost, on põhjendanud oma tegevust saare põhjaosas elava Küprose türgi kogukonna majanduslike huvide kaitsmisega. Türgi tunnustab ainsana 1983. aastal välja kuulutatud Põhja-Küprose Türgi Vabariiki (TRNC). 

Ankara väidab ka, et 44 protsenti Küprose majandusvetest jääb Türgi mandrilava piiresse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles