Vale rinnahoidja võib tervist kahjustada

PM Tervis
Copy
Vale rinnahoidja võib põhjustada isegi peavalusid.
Vale rinnahoidja võib põhjustada isegi peavalusid. Foto: Shutterstock

Umbes 80 protsenti naistest kannab vales suuruses rinnahoidjat. Lisaks ebamugavustundele võib vale rinnahoidja kandmine mõjuda halvasti ka tervisele.

Pigistava rinnahoidja kandmine võib häirida unerütmi ja kvaliteeti. Jaapani teadlaste uuringust selgus, et nendel naistel, kes kandsid liiga väikest või pigistavat rinnahoidjat, oli organismis tunduvalt vähem unehormooni – melatoniini tase oli 55 protsenti väiksem kui neil, kes kandsid õiges suuruses ja korralikult toetavat rinnahoidjat.

Vale rinnahoidja võib tekitada ka peavalusid. Rinnahoidja peaks rindu toetama, nii et kaela- ja seljalihastes ei tekiks pinget. Kaelalihaste pinge põhjustab sageli peavalusid. Liigne pinge kaelas ja seljas võib tekitada ka kroonilist selja- ja kaelavalu.

Sünteetilisest materjalist rinnahoidja võib tekitada nahalöövet, suurendada bakterite kogust nahal ning põhjustada infektsioone. Rinnahoidja ei tohiks nahka hõõruda, vaid peaks püsima päeva jooksul paigas. Lisaks nahaärritusele põhjustab valest materjalist rinnahoidja kandmine seljale aknet. Samuti tuleks meeles pidada, et rinnahoidjaid tuleb pesta sama sageli kui ülejäänud pesu ning eelistada tuleks puuvillast rinnahoidjaid. Polüester sisaldab perfluoritud ühendeid, mis ladestuvad kokkupuutel nahaga ajapikku organismi ning võivad suurendada vähi riski, tekitada neerukahjustust ja vähendada viljakust.

Liiga pingul või soonivad rinnahoidja paelad võivad tekitada närvikahjustust ning kipitustunnet ning surisemist sõrmedes ja kätes. Soonivad paelad suruvad õlapõimikule ning võivad põhjustada rindkeres, kätes ja rindades valu ning pingeid. Selle vältimiseks tuleks eelistada laiemate paeltega rinnahoidjat. Lisaks närvikahjustusele võib pigistav rinnahoidja häirida vereringet ning kahjustada seeläbi kudesid ja nahka ning takistada aju verevarustust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles