Millest kõneleb sinu pruudikimp?

Copy
Foto: Tiia Saart

Pruudikimbu komme on siinkandis võrdlemisi uus. Ligi 50 aastat tagasi võis pruutkimpude pilte kohata välismaa ajakirjades ja kimpe endid mõnes üksikus pulmas Eestis. Algselt oli pruudikimbu ülesanne ebameeldivate kehalõhnade varjamine, tänaseks on tegu pelgalt iludetaili ja mõnevõrra ka pulmatraditsiooniga.

Vaatamata kimbu mitmekülgsele ajaloole on pruutidele tihti segane, mille järgi pruudikimp täpselt valida. Klassikaliste pruudikimpude kõrval on kanda kinnitamas erinevad fantaasiakimbud. Kas seada kimbuks lemmiklilled, hetke trendililled või otsida hoopis sügavamat tähendust?

On pruute, kes ise oma kimbu kokku panevad. Suur osa pöördub abi saamiseks aga lilleäri või floristi poole. «Esimesel kohtumisel uurin tavaliselt, kas pruudil on visioon või tuleb inspiratsiooniallikana kasutada salvestatud pilte, mis tihti pärit Pinterestist,» heidab florist Annethe Pihlak valgust pruutkimbu valmimisse. Inspiratsioon annab selguse, kas pruudikimbus kasutatakse üht kindlat lille või mitut erinevat. «Eks kõigi floristide unistus on omada vabu käsi kimbu loomisel,» muljetab ta. Mullu suvel oli Pihlakul iga pruudiga teatav vabadus, tõdeb ta. Kui pruutkimbu puhul klientidel soove just mõne kindla lille osas, siis muus floristikas anti vabamad käed.

Ühtne stiil pakub silmailu

Enne, kui hakata pruudikimpu tellima, tuleks läbi mõelda mõni olulisem punkt: mis on lemmiklilled ning lemmikvärv, kleidi värv, detailid ja stiil. «Liibuvama kleidiga sobib pigem ümar kimp ja kahara kleidiga voogavam kimp,» selgitab Pihlak. Visuaalselt peaks kimp täiendama pruudi välimust. Vähem oluline pole soeng: kas pähe tulevad lilled või loor? Hea florist oskab eelneva info põhjal pakkuda lahendusi, mis ei röövi pruudilt ega detailidelt tähelepanu, vaid harmoneerub kooslusega, moodustades ideaalse terviku.

Seejärel on vaja paika panna kimbu detailid. Võib värvi lisada paelaga või anda voogavust juurde lehviva siidi või atlasspaeltega. «Äkki lisada hoopis helmeid või pärleid, et kimp sädeleks rohkem ja paistaks ilupiltidel paremini silma,» pakub ta võimalusi. Paljud maalähedast stiili pruudid armastavad lopsakust lisada hoopis suuremate lehtedega.

Kasutades lilli nii pruutpaari enda, peo- ja tseremooniakoha ning teiste pulma etappide juures, on pulma lilleseadete puhul hea järgida ühtset stiili. «Armastan seda, kui kogu lillelist poolt läbib üks stiil, element või lilleõis nii pruudikimbus, peigmehe rinnaseades kui ka auto- ja peoruumide kaunistustes,» räägib Pihlak. Seega tasub floristiga arutada kogu pulma kontseptsiooni, värvivalikut ja stiili. Selle varal saab paika panna sobiva lilletemaatika ja leida visiooni.

Mõistetavalt tekitab muret ka erinevate lillede püsivus. Pulmapäev on reeglina pikk ning lilled peavad veeta kaua vastu pidama. Florist lilledele piiranguid ei sea: «Kõik lilled püsivad hästi, kui on enne nõuetekohaselt ettevalmistatud,» julgustab ta, «Oluline on värske varrelõige ja säilitusainega vees hoidmine. Mõni lill tahab kindlasti kuumas vees hoidmist, näiteks hortensia.» Sellegipoolest võiks peokohta jõudes lilled esimesel võimalusel vette panna, et need mureta hiliste tundideni kaunid püsiks.

Maalähedus ja suursugusus

Pruutide vaieldamatud lemmikud on Pihlaku sõnul pojengid, hortensiad ja roosid. Värvidest on populaarseimad valge, beež, eri varjundites roosa (sel suvel kindlasti blush-toon), helesinine ja õrn virsik, bordoo (rohkem just sügiseti), lisaks taimeroheline, seehulgas hallikas toon.

Möödunud suvel olid pruutpaaride lemmikstiilid rustikaalsemad ja boho-stiilis pulmad. «Kindlasti on järgmiselgi aastal moes rustikaalsed ja maalähedased pulmad,» kinnitab Pihlak. Kuhugi ei kao ka suursugusemad mõisapulmad. Esmapilgul erinevaid stiile läbib sageli sarnane dekoratiivne joon. «Palju valgustust (valguskardinad, valgusketid, lühtrid ja küünlad) loob hubasust ja helgust,» kirjeldab ta seda, mis praegusel ajal pruutpaare lummab.

Mis tähendused on eri lilledel ja värvitoonidel?

Roos – iidne armastuse sümbol.

Kalla – tulisus, kirglikkus ja ilu.

Liiliad – ühtsus, partnerlus ja kauakestvad suhted.

Päevalill – hea õnn, rikkus ja auahnus.

Tulp – järjekindus ja taassünd.

Valge orhidee – naiselikkus, hea maitse.

Nelk – punane iha ja armastus, valge – süütus, puhas imetlus; külgetõmme.

Rukkililled ergutavad suhteid ja karikakar on süütuse ja puhtuse sümbol.

Pojengid – viha, aga ka küllust, õnnelikku abielu ja vaoshoitust.

Freesia – usalduse sümbol.

Kipslill – süütuse ja puhta südame sümbol.

Lillhernes – koduõnn ja õndsad naudingud.

Iiris – usk, austus ja tarkus.

Mürt – iidse armastuse sümbol.

Rosmariin – heade mälestuste sümbol.

Luuderohi – abielu püsivus ja truudus.

Valge – puhtus, süütus, lihtsus ja tagasihoidlikkus.

Punane– julgus, kirg, jõud, armastus.

Oranž – energilisus, entusiasm, enesekindlus ja rahulolu.

Kollane – õnn, rõõm, sõprus.

Roosad toonid – noorus, rõõm, süütus.

Lillad toonid – elegants, naiselikkus, õrnus, uhkus, edu.

Sinine – rahu, avatus ja siirus.

Copy
Tagasi üles