Suurt pulmatorti asendab üha sagedamini lookas magusalaud

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Foto: pexels.com

Kui mõelda klassikalisele pulmapeole, ei puudu selle tegevuskavast kunagi traditsiooniline pulmatordi lahtilõikamine. Üha rohkem leidub aga pruutpaare, kes leiavad, et uhke korrustort ei ole nende jaoks ning kes soovivad külalisi kostitada hoopis alternatiivse lahendusega.

Suurem osa kondiitritest ja tordimeistritest tõdeb, et nende pärusmaa on ikkagi suured ja uhked, tihti mitmekorruselised pulmatordid, sest neid lihtsalt tellitakse kõige rohkem. «Pulmatorte on võimalik teha mitmel erineval kujul,» nendib Viljandis tegutseva ettevõtte Magusatuba kondiiter Kristi Veldemann. «On olemas traditsiooniline vahedega korrustort, vahedeta korrustort ja lihtsalt tasapinnaline tort, mis võib olla mistahes kujuga,» selgitab naine.

Lisaks kõrgusele ja kujule on võimalik tavapärase tordi puhul valida ka värvus, kaunistused ja see, kas ta on kaetud näiteks martsipani, suhkrumassi või võikreemiga. Samuti võivad erineva stiiliga tordialused lõppprodukti päris palju mõjutada. Niisiis võivad lõpuks kaks täpselt samasuguse sisuga torti näha välja väga erinevad.

See võimaldab pruutpaaril olla loov ning tavaliselt klassikalisest tordist kaugemale ei vaadatagi. Samas lisab Cake My Day kondiiter Kirsti Link, et vahel ei ole pruutpaaril oma visiooni. «Siis tuleb neid suunata, pakkuda lahendusi ja tehnilisi võtteid, et tulemus oleks täiuslik,» arvab Kirsti.

Muidugi ei saa unustada ka tordi maitset, mis on mõnele kliendile teisejärguline, kuid enamasti tordivalikul siiski esimene punkt. Näiteks kondiitriäri Suhkruingel korraldab pruutpaaridele igal aastal degusteerimisürituse ja Cake My Day kondiitri sõnul tellitakse temalt enne õige pulmatordi valimist keskmiselt kaks proovitorti.

«Kõige populaarsemad maitsed on vaniljekook valge šokolaadi ja toorjuustukreemi ning marjadega või siis biskviit-grenadilli toorjuustukreemi ja marjadega,» lisas ta. Magusatoa kondiitri Kristi Veldemanni sõnul meeldib inimestele kõige rohkem klassikaline toorjuustu-vaarika või kohupiimatort vaarikate ja maasikatega. Et klassikalised maitsed lähevad inimestele peale, kinnitab ka Tassikookide kliendihaldur Maire Moora, kelle sõnul on vanilje ja kohupiima-vaarika maitseid alati kiidetud ja armastatud. Sellegipoolest on nende kohviku klientide lemmikuks saanud hoopis soola-karamelli tassikook.

Tort ei ole ainuke valik

Kuigi tordivalik on suur ja lai, on viimastel aastatel tõusev trend tahta laud katta tordi asemel hoopis erinevate maiustustega või tellitakse individuaalseid minitorte, mis säästavad lõikamise vaeva. «Juhtub üsna sageli, et tordi asemel soovitakse hoopis mitmekülgset magusalauda miniekleeride, makroonide, profitroolide, pulgakookide ja marjatartidega. Mõnda sügisesse pulma on küpsetatud ka õuna- ja ploomipirukaid,» sõnas Suhkruingli kondiiter Kertu Lukas.

Sarnaseid soove saab tihti ka koogikohvik Tassikoogid, kust tellitakse enamasti pruutpaari initsiaalidega makroone ja pulmapeole vastavalt dekoreerituid tassikooke. Et pruutpaaril oleks ka midagi lahti lõigata, pakuvad nad tihti koogikeste juurde väikest, umbes kilogrammist torti. «See on tassikookidega sarnaselt kaunistatud, et üldmulje oleks ühtne,» selgitas kliendihaldur Maire Moora.

Milleks tordi asemel magusalaud?

Pulmadele mõeldes meenuvad ikka valge kleit ja uhke tort. Enamasti ei tule kellelgi pähegi alternatiive vaadata ja ega tegelikult selleks enamasti põhjust olegi. Samas leidub aga neid, kellele tort on viimane, mida nad oma tähtsamail päeval süüa tahavad.

«Mina ja mu kaaslane pole kunagi olnud suured tordisõbrad. Niisiis ei näinud me põhjust ka oma pulmas seda serveerida lihtsalt selleks, et traditsioone järgida,» rääkis vastabiellunu Anu Lauk, kes otsustas oma suvisel pulmapäeval pakkuda tordi asemel erinevaid värskelt küpsetatud koduseid pirukaid, jäätist, muffineid ja tartalette. «Külalised olid pigem õnnelikud, et said erinevaid maiusi proovida ja mõnigi ütles hiljem, et eelistab saiase tordi asemel pigem midagi toekamat,» lisas Lauk.

Magusalaud on hea valik ka juhul, kui mõni pulmakülaline on vegan, allergik või tal on laktoositalumatus. Selmet jätta külaline ilma magustoidust, mis tihti suure tordi puhul juhtub, saab ka temale magusalauale spetsiaalse maiustuse küpsetada.

Kui on otsus traditsioonilise tordi asemel serveerida näiteks hunnikutes minitorte või tassikooke, tuleb mõne asjaga siiski arvestada: ühe maitse asemel tuleb valida mitu, võib-olla on vaja rohkem vaeva näha magustoitude esitlusega ning tihti on eraldi tordikeste tegemine kulukam kui ühe suure, sest võib võtta rohkem aega.

Kondiitrite sõnul on tortide ja maiustuste ettetellimisega nagu ikka – mida varem, seda parem. Mõnel on vaja vähemalt nädalast etteteatamisaega, teine jälle soovib teada suurest tellimusest ette vähemalt pool aastat. Suhkruingli kondiiter Kertu Lukase sõnul hakatakse tavaliselt suviseks pulmaks tegema tellimusi veebruaris-märtsis, kuid on ka neid, kes tellivad pulmatordi rohkem kui aasta ette ja ning neidki, kes soovivad torti saada nädalase etteteatamisega. «Alati ei saa me väga lühikese etteteatamisega tellimusi vastu võtta, ennekõike just seetõttu, et suured korrustordid paneme kokku pulmakohas, mis eeldab, et ka mõni meie kondiiter peab pulmakohta kohale sõitma,» selgitab Lukas. Samuti ei ole naise sõnul sageli pulmakohas võimalust torti säilitada külmikus, mistõttu viiakse see külmikautoga kohale vahetult enne serveerimist. «Ega igasse Eesti otsa ühe õhtuga jõua,» lisas Lukas.

Kus lõpeb piir?

Kui Eestis saavad kondiitrid pulmapidudeks enamasti tagasihoidlikumaid soove ja klassikalise tordi asemel eelistatakse vahel vaid mõnusat magusalauda, siis internetis pulmalehtedel surfates võib sattuda mõnelegi veidrale vaatepildile.

Näiteks lõikavad pruutpaarid pulmatordi asemel lahti üksteise otsa seatud juustukettaid, mitmekorruselist pitsat või uhkelt kaunistatud pannkoogihunnikut. Vahel on mingil põhjusel pulma valitud ka hoopis looma- või kalakujuline kook. Mõnikord jagatakse külalistele lihtsalt suursuguselt üksteise otsa laotud küpsiseid või sõõrikuid. Kas aastate pärast pulmapilte sirvides tahetakse näha uhket korrustorti või suure pitsa lahtilõikamist, tuleb pruutpaaril endal otsustada.

Foto: Sandra Palm

Klassikaline pulmatort võib olla teistsugune ja huvitav: pildil on Suhkruingli valmistatud marmorimustriline vahedeta korrustort, mille iga osa on erinev. 

Foto: OÜ Cake My Day/Kirsti Link

Huvitava lahenduse on välja mõelnud kondiitriäri Cake My Day, kes serveerib ühel alusel nii torti, tassikooke kui ka pulgakooke. 

Foto: Liina Notta

Juustukookidele spetsialiseeruv Cake Boutique pakub välja minikookide lahendust. Samas pole puudu ka suur tort, mida pruutpaar saab lahti lõigata 

Foto: Rosenvald Photography

Pulmadeks pöördutakse tihti Tassikookide kohvikusse, kust saab tellida nii torte, makroone kui erimaitselisi  tassikooke. 

Foto: OÜ Magusatuba

Pulmatort ei pea alati olema torni või ühe tükina: huvitav serveeringu on teinud Magusatuba, kus ka kaheksa erinevat torti jätavad kokku väga ühtse mulje.

Foto: Mait Jüriado

Kui pulmas on laud hunniku maitsvate magustoitudega, ei teki külalistel eraldi tordi järele vajadust. 

Copy
Tagasi üles