Kontserdisari «Curioosum» toob kokku teaduse, tehnoloogia ja muusika

Kultuuritoimetus
Copy
Tanel-Eiko Novikov.
Tanel-Eiko Novikov. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Kolmapäeval, 16. oktoobril alustab Eesti Kontsert uut sarja «Curioosum», mis sulatab kokku teaduse, tehnoloogia, psühholoogia ja muusika. Peale muusika saab publik osa ka visuaalelamustest.

«Curioosum» on valdkondadevaheline kontserdisari, mis sünnib muusikute ja mänguarendaja või teadlase koostöös. Eesti Kontserdi partneriteks on Helsingi Sibeliuse Akadeemia muusika ja tehnoloogia osakond, virtuaalreaalsusstuudio Art of Gaming, ülikoolide geeni- ja ajuteadlased ning disainerid, EMTA heliloomingu, improvisatsioonilise muusika ja kaasaegsete etenduskunstide osakond ning Vaba Lava. Terviklikud heli- ja visuaalelamused kutsuvad publikut kurioosselt meloodilistele radadele.

16. oktoobri õhtul astuvad Vabal Laval publiku ette noored löökpillivirtuoosid Tanel-Eiko Novikov ja Lauri Metsvahi, kes võistlevad reaalsetel ja VR-simulatsiooni pillidel. Üles on seatud virtuaalne ja reaalne trummisett ning virtuaalne ja reaalne marimba. Ansamblit ilmestab Helsingi muusikaakadeemia tehnoloogia ja muusika osakonna tudeng – jaapanlasest süntesaatorimängija. Mehed vahetavad pille ja esitavad ennekuulmatuid seadeid. Kõlavad nii tuntud lood, teiste seas Rimski-Korsakovi „Kimalase lend“ ja Chopini e-moll prelüüd, kui ka kaasaja põnevaim löökpillimuusika. Tõeline löökpilliduell saab hoo sisse Raveli „Booleros“.

Sarja teine kontsert „Teaduse ja kunsti psühhedeelia“ toimub 27. novembril Vabal Laval ning siis on publiku ees Anna Kaneelina, Erki Pärnoja, Joel-Rasmus Remmel, Peedu Kass, Ahto Abner, keelpillikvartett ja puhkpillid. Kõlavad uued, vaid selleks puhuks loodud seaded ning publik saab võimaluse kogeda muusikat uue prisma kaudu, sest tavapärase 5-liikmelise ansambli asemel on laval 11 muusikut, kes, panustades muusikasse oma energia, lisavad kõlajõudu ning -kihte. Teadusfotograaf ja neurobioloog  Heiti Pavese mikroorganismidest tehtud fotodest loob videokujunduse Alyona Movko. Niiviisi sulanduvad teadus, muusika ning videopildiline psühhedeelia suureks, ühes rütmis hingavaks organismiks.

Kontserdisarja „Curioosum“ järgmised kontserdid on publiku ees kevadhooajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles