Allikad: Prantsusmaa kaalub sõdurite äratoomist Põhja-Süüriast

Copy
Süürias USA juhitud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastase koalitsiooni operatsioonil osalevad Prantsuse sõdurid 9. veebruaril koos Prantsuse kaitseministri Florence Parly'ga (vasakult teine).
Süürias USA juhitud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastase koalitsiooni operatsioonil osalevad Prantsuse sõdurid 9. veebruaril koos Prantsuse kaitseministri Florence Parly'ga (vasakult teine). Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaale ei pruugi jääda muud valikut kui tuua Põhja-Süüriast ära oma sõjaväelased, sest USA president Donald Trump otsustas sealt ära tuua osa USA sõjaväelastest, ütlesid allikad esmaspäeval.

Pariis panustab äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Süürias ja Iraagis sõdivasse koalitsiooni tuhatkonna sõduriga. Sõjaväelastest allikate sõnul on Prantsusmaal Süüria põhjaosas teiste seas paarsada eriväelast.

Prantsuse valitsus pole nende kohalolekut ametlikult kinnitanud, kuid president Emmanuel Macron tunnistas seda kaudselt pühapäeval pärast kohtumist kaitsejuhtidega.

«Eelseisvatel tundidel rakendatakse meetmeid, et tagada alal olevate Prantsuse sõjaväelaste ja tsiviilisikute turvalisus,» teatas presidendi kantselei.

Lisaks teatas kantselei sammude astumisest Prantsusmaa riikliku julgeoleku tugevdamiseks.

Prantsuse relvajõudude pressiesindaja keeldus julgeolekukaalutlustele viidates teate sisu avamast.

«Me pole iial varjanud fakti, et väikeste väekontingentidega riigid ei saa jääda, kui Ühendriigid lahkuvad,» ütles Prantsuse diplomaadist allikas.

Ka Britid on valmis tooma oma eriväelased Põhja-Süüriast ära, kui USA peaks lahkuma, kirjutas leht The Times sel nädalal.

USA kaitseminister Mark Esper ütles pühapäeval, et USA võib tuua Süüriast ära tuhat sõdurit, kellele anti korraldus lahkuda riigi põhjaosast. 

Lahkumise põhjus on kolmapäeval alanud Türgi vägede pealetung. USA president Donald Trump andis sellele sisuliselt rohelise tule teatega, et viib Türgi-Süüria piirilt ära USA üksused, kes olid Ankara vägede ja Süüria kurdi vägede vahel puhvriks.

Olukorra raskust avades ütles üks valitsusametnikust allikas AFP-le: «Ameeriklased tõid kohale väga märkimisväärse osa kriitilise tähtsusega võimekustest luure, sihikulevõtmise ja õhus tankimise vallas.»

Näiteks ei suuda Prantsusmaa ilma USA abita päästa pilooti, kui Prantsuse lennuk Süüria kohal alla lastakse, lisas allikas.

Pariis mõistis USA sõjaväelaste lahkumise hukka. Prantsusmaa rõhutas, et IS on jätkuvalt oht ning sellel ei tohi lasta korraldada või innustada rünnakuid Euroopas.

Välisministeeriumi pressiesindaja keeldus kommenteerimast, kas Prantsusmaa kavatseb võtta tagasi Süürias kinni peetud Prantsuse islamiriiklastest võitlejad. Kardetakse, et nad võivad kurdide vanglatest ja laagritest põgeneda.

Kurdi võimud ütlesid pühapäeval, et Türgi pommirünnakute tõttu põgenes Ain Issas asuvast laagrist 800 IS-i võitlejate pereliiget.

Samas ütlesid mõned põgenenute Prantsusmaal elavad sugulased AFP-le, et kurdi valvurid sundisid naised ja lapsed laagrist lahkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles